Pobuna u kragujevačkoj kulturi (1)

Grad Istraživanje

Nije tako česta pojava da se ljudi iz kragujevačke kulture, nekako u isto vreme, pobune protiv toga kako se vodi kulturna politika u Kragujevcu. Ali eto i to se događa, baš u ovom trenutku, čak je od gradonačelnika otvoreno zatražena smena gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića, a ima i onih koji postavljaju pitanje: „Da li je vreme za kulturnu revoluciju u Kragujevcu“?

Nogu je povuklo udruženje građana „Opera Nova“, koje poslednjih pet godina organizuje kamernu opersku scenu u Kragujevcu. Reagujući na izjave gradskog većnika Bjeletića, ali i čelnika Muzičkog centra u Kragujevcu da će i Muzički centar od jeseni raditi što i Opera Nova, uz podršku Italijanskog centra za kulturu, u ovom Udruženju se pitaju zašto se ignoriše njihov dosadašnji učinak u utemeljenju operske scene u Kragujevcu, te zašto Muzički centar od organizacije „koja treba da pruži podršku kragujevačkim muzičkim organizacijama i umetnicima radi širenja i podizanja kvaliteta i umetničkog potencijala“, postaje njihov konkurent sa idejama za koje u ovom Udruženju tvrde da su „iskopirane tuđe vizije“. Opera Nova će zaključiti svoje otvoreno pismo rukovodstvu Muzičkog centra pozivom gradskoj upravi „da organizuje sastanke na kojima će učestvovati i predstavnici relevantnih organizacija i udruženja kako bismo dobili priliku da iznesemo probleme u funkcionisanju i komunikaciji koja se negativno odražava na informisanje javnosti, kvalitet rada, finansijske i ljudske resurse, kao i umetničke, organizacione i razvojne kapacitete.” “Takođe”, kažu, “želimo da pokušamo da zajedničkim snagama pronađemo modalitet koji će omogućiti snažniju podršku organizacijama koje svojim rezultatima zavređuju pažnju a nisu na budžetu grada Kragujevca, kao i da konačno uspostavimo sistem, odnosno strategiju razvoja kulture sa jasnom vizijom, zadacima i podelom odgovornosti, pri čemu će se svaka organizacija baviti svojom prirodnom delatnošću na osnovu izvorne ideje zbog koje je nastala.”

Ugašen Orkestar harmonika

Među onima koji su reagovali na ovo otvoreno pismo pojavila se Ivana Maraš Jovanović, direktorka Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu koja je u svom komentaru istakla da se “preuzimanje ideja i ignorisanje postojećih inicijativa i projekata – ne dešava prvi put.” Ovo je, po njenim rečima “obrazac ponašanja koji je ustaljen i manir Gradskog veća u delu kulture”. Direktorka SKC-a je podsetila na ono što se desilo kada je Muzički centar (koji je pod upravom Grada) osnivao Akademski orkestar harmonike, kada je takođe, zanemaren već postojeći isti takav orkestar koji je baš kao i Opera Nova, do tada nizao brojne uspehe. Podsetila je g-đa Maraš i na nastojanje kragujevačke nezavisne kulturne scene da se udruži kroz projekat Kreativna mreža i uđe u saradnju sa kragujevačkim ustanovama kulture, što je po njenim rečima, omeo upravo gradski većnik za kulturu Miljan Bjeletić, smatrajući ih rivalima.

Usledilo je reagovanje Stefana Milivojevića predsednika mladog Udruženja “TELOK” (osnovano 2021.) koje se između ostalog bavi kulturom i umetnošću. On je među prvima javno reagovao na Zaključke Konkursa o programima, projektima i manifestacijama u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima budžeta grada Kragujevca u 2023. godini.  U svom tekstu pokrenuo  je niz tema organizacije kulturnog života u Kragujevcu ocenjujući da je “u periodu mandata g. Bjeletića kultura u Kragujevcu dotakla samo dno.” Između ostalog većniku kulture zamera se nejednak status koji su dobili umetnički programi i populistički programi tipa Arsenal festa ili žurke “Nostalgija” na pomenutom Konkursu, netransparentnost u odlučivanju, pritisak na udruženja ili ustanove koje su konkurisale da smanje finansijske zahteve da bi dobile podršku grada i slično. Njega je odmah podržao solo pevač i profesor na FILUM-u Vojislav Spasić izjavljujući “saučešće kragujevačkoj kulturi”, kao i da više nema nameru da učestvuje “u organizaciji kulturih događaja grada”, iako je samo prošle godine organizovao preko 70 događaja. Kako kaže “ne želi da bude deo nečega što je velika sramota i pri tome da bude omalovažavan i ponižavan.”

Samo dan kasnije Udruženje “TELOK” napisaće i otvoreno pismo Nikoli Dašiću gradonačelniku Kragujevca u kojem se traži smena gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića. Za to se navodi čak sedam razloga, od kojih bi neki mogli biti i krivično delo (poput tvrdnje da se vršio pritisak na učesnike Konkursa da se učlane u Srpsku naprednu stranku da bi dobili novac, ostvaruje lična korist i slično), a rezultat svega toga je “oštećenje velikog broja Udruženja pogrešnim odlukama”.

Poslednji u nizu oglasio se saopštenjem Gradski odbor stranke “Zajedno” u čije ime je govorila profesorka FILUM-a Jasna Veljanović. U ovom saopštenju gradskoj upravi u delu kulture zameraju se: neblagovremeni konkursi, nerazumljivi kriterijumi raspodele novca, krađa ideja u korist onih koji se bave kulturom, ali su istovremeno i nakloni SNS-u. “Zajedno” takođe, iskazuje podršku već pomenutim kritičarima kulturne politike koja se vodi u gradu. Sličnu podršku uputili su im i neki bivši direktori kragujevačkih kulturnih ustanova, kao i predstavnici drugih udruženja, pojedini kragujevački kulturni stvaraoci, novinari…

U međuvremenu je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o sufinansiranju i finansiranju po Javnom konkursu u skupštinskoj sali grada Kragujevca na kojoj se nisu pojavili neki od onih koji su dobili sredstva, uglavnom predstavnici umetničkih udruženja. Nezvanično se saznalo da je njihov nedolazak bio otpor činjenici da pre poziva na potpisivanje ugovora, nisu dobili ni Zaključke, ni preliminarnu listu, ni nacrte ugovora na osnovu kojih bi zaključili šta grad prihvata da finansira, jer su mnogima dodeljena mnogo manja sredstva od onih koji su tražili. Ima međutim i onih koji su se pojavili na potpisivanju ugovora, poput udruženja “Arsenal fest” u Kragujevcu koje je prihvatilo 20. miliona namenjenih ovoj manifestaciji, ali i odbilo da prihvati 150.000 dinara namenjenih organizaciji Festivala “Bike & Rock”.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora o sufinansiranju još jednom je reagovala Ivana Maraš, koja je saopštila da je Studentski kulturni centar poslao i pisani prigovor na zaključke, dovodeći ovog puta u pitanje konkursni uslov kojim se tražilo da svi učesnici Konkursa iznesu čime su se bavili u prethodne tri godine. Ona je izrazila sumnju da se među dobitnicima sredstava iz budžeta grada nalaze i Udruženja koja nisu mogla da ispune ovaj uslov jer ne postoje tri godine, što onda dovodi u pitanje realizaciju celog konkursa. I zaista, kratkom proverom u Agenciji za privredne registre utvrdili smo da čak četiri udruženja koja su dobila sredstva na kragujevačkom konkursu ne ispunjavaju ovaj konkursni uslov. Udruženje “Sinergetika” koje je dobilo 4.000.000 dinara za organizaciju pank festivala u trenutku donošenja Zakjučaka postoji samo dva i po meseca, udruženje “S-Events” koje organizuje pomenutu žurku Nostalgija, tek nekih šest i po meseci, Udruženje građana Kreativna Šumadija Kragujevac nešto više od godinu dana, a “Arion” oko dve godine.

NASTAVIĆE SE…
Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

7 thoughts on “Pobuna u kragujevačkoj kulturi (1)

  1. Pobuna je izgleda samo kad se deljkaju pare iz gradskog budzeta a kad se ruse spomenici kulture, staro gradsko jezgro, kuce iz doba Kneza Milosa onda nema nikakve pobune. Tek pokoji komentar na drustvenim mrezama i sve ce to narod pozlatiti, ili vec neko drugi, al da ga lepo pozlati…

    1. Teko je. Iliji Kolovića ruše kuću nikom ništa, čoveku koji je sve ostavio gradu. U dao život lečeći tifusare 1916.A Tržnica, konak pored Bioskopa Radnički. Postavili tablu baš za taj konak kao da objasne Turistima našu istoriju a prodavac sadnica, šverceri zakrčili ulaz i uništili ga.

  2. Slažem se sa sugradjanima koji su ostavili komentar, naročito oko spomenika naše bogate istorije. Pored navedenih urušenih zdanja a ova nova generacija intelektualaca ili svojim neznanjem ili direktivom sa vrha hoće da zaboravimo ko smo i šta je Kragujevac bio pre dolaska pametnjakovića. Arsenal fest ubira dobar novac a čeka da mu grad sredi Knežev Arsenal. Tamo je ruina koja oživi samo par dana. A o muzeju Topo livnice i Čaurnici muka mi je i da pričam. Dvorana Šumadija im je tik pored njih propada. Pionir koji bi baš zbog svoje akustike bio super za ove orkestra i muzičare se urušava. O tome treba prvo pričati. Probudite se gospodo ne samo zbog para nego i zbog svojih predaka koji nam ostaviše ovaj lepi grad.

  3. Pa to su ti kulturni poslenici… Umesto da se novac ulaze u obnovu zdanja, bacaju se na vasarske manifestacije…

  4. Kad ce treci deo, sa recimo temom o fantomskoj ustanovi Koraci i kako sve druge ustanove kulture ispastaju zbog tog neuspesnog eksperimenta.. Ili zasto je novogodisnji koncert ulica otvorenog srca odrzana bas ispred kuce jednog pankera i ima li to neke veze sa pankerijadom?

    1. Slszem se da su sa Koracima unszadili funkcionisanje ustanova za 300% ali treba ispitati, pozivam gdju Jocic, da to ucini da li sadasnja direktorka ispunjavs uopste uslove… Sta ocekivati kada na celo Koraka stavis nekog ko nema dodira ni K od kulture…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.