Profesor Gutman najavljuje odlazak iz Kragujevca, na PMF-u kažu da je sve po zakonu

Društvo

Profesor emeritus dr Ivan Gutman prosledio je Glasu Šumadije dramatično pismo koje je uputio dekanici Prirodno matematičkog fakulteta dr Mariji Stanić u kome je podseća da je „profesor emeritus na Prirodno-matematičkom fakultetu i Univerzitetu u Kragujevcu, što je doživotno zvanje (regulisano zakonom)“:

 • To znači da ja ostajem doživotno vezan za PMF i Univerzitet. Međutim, bez ugovora o angažovanju ne mogu ništa raditi na PMF-u i UK-u. Tako sada kragujevački PMF i UK imaju emeritus profesora koji
  je besposlen. Drugim rečima za UK i PMF sam nepotreban. Kao nepotreban, pripremam
  se da napustim Kragujevac
  , navodi dr Gutman.

U pismu profesor Gutman ponovo podseća da mu je u junu, i kasnije u septembru, ponuđeno potpisivanje ugovora koji predviđa umanjenje zarade za 70 posto u odnosu na onu koju je primao poslednjih deset godina,

 • Bili ste nepopustljivi, pozivajući se na izvesni pravilnik 537. Ja sam hteo da pristanem na neki kompromis. Vi niste. Da ste me zamolili, pristao bih da radim i bez naknade, kao i u brojnim ranijim prilikama. Ali da mi obezvređujete rad, nisam mogao pristati. Imam svoj ponos. Vi ste unapred znali da ugovor koji mi nudite neću prihvatiti. Stiče se utisak da je bila namera da me se eliminiše sa PMF-a. Hteli, ne hteli – to ste postigli. To se moglo učniti na pristojniji i humaniji način, piše dr Gutman.

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta dr Marija Stanić kaže, međutim, da je, „u želji da se angažovanje profesora Gutmana nastavi, fakultet je ponudio odgovarajući ugovor profesoru koji on nije prihvatio da potpiše“. A da li će saradnja potpuno biti prekinuta, to ne zavisi od Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže dr Stanić.

 • U prethodnih deset godina profesor Gutman je pored penzije i akademijske nagrade dobijao i punu platu redovnog progfesora na Prirodno-matematičkom fakultetu, a u tom periodu je bio angažovan samo povremeno na nekim izbornim predmetima na doktorskim akademskim studijama i nije imao ni jednog doktoranda koji je kod njega odbranio disertaciju. Profesor je uređivao naučni časopis, što opet nije uslovljeno ugovorom sa Fakultetom, jer se prema Zakonu o visokom obrazovanju (član 78) sa profesorom emeritusom može potpisati jedino ugovor o angažovanju za izvođenje nastave, ističe dr Stanić.

Dekanica PMF-a ističe da fakultet sarađuje i sa drugim penzionisanim članovima SANU, koji po Zakonu o visokom obrazovanju imaju sva prava kao i profesori emeritusi.

 • Oni su bili mentori više doktorskih disertacija odbranjenih u prethodnom periodu na Prirodno-matematičkom fakulteta, pri čemu nisu sa Fakultetom imali ugovor kojim im je bila garantovana mesečna naknada, već su samo dobijali određenu skromnu naknadu za mentorstvo. Uz želje za dobro zdravlje profesora Gutmana, nadamo se da će on prihvatiti pravne mogućnosti kojima smo determinisani, kaže dr Marija Stanić.
Tagovi:

5 thoughts on “Profesor Gutman najavljuje odlazak iz Kragujevca, na PMF-u kažu da je sve po zakonu

  1. Pitanje je suštinsko ko je dekanica da u svakom smislu ocenjuje rad i dopisnos akademika Gutmana.

 1. Pazi, dekanica… Hahahahaha
  Ako ste se prekomponovali na ovo sranje od rodnoj ravnopravnosti onda je ,,Dekanka,,

 2. Istinu kaze „ne zavisi od prirodno matematickog fakulteta“. Zavisi od dubokog „univerziteta“. Duboko smo za najuzi licni interesi i nasledne profesorske pozicije! Sem profesora Gutmana, ko je priznati naucnik u Kragujevcu a da je naucnik!??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.