Univerzitet: Status profesora emeritusa reguliše se ugovorom sa fakultetom

Društvo Grad

Na Univerzitetu u Kragujevcu radi četiri profesora emeritusa i njihov status regulisan je Pravilnikom o postupku i uslovima dodele zvanja i prava lica izabranog u zvanje profesor Emeritus (član 3.) i ugovorom između fakuteta i profesora emeritusa.

Tako glasi odgovor koje je Glas Šumadije uputio na adresu Univerziteta, nakon što je profesor Ivan Gutman odbio da potpiše ugovor sa Prirodno matematičkim fakultetom.

Podsetimo, profesor Gutman se obratio medijima sa informacijom da mu je u junu, i kasnije u septembru, ponuđeno potpisivanje ugovora koji predviđa umanjenje zarade za 70 posto u odnosu na onu koju je primao poslednjih deset godina, kao i da je za njega neprihvatljivo.

Dekanka PMF-a dr Marija Stanić za Glas Šumadije je izjavila da je „u prethodnih deset godina profesor Gutman je pored penzije i akademijske nagrade dobijao i punu platu redovnog progfesora na Prirodno-matematičkom fakultetu:

  • U tom periodu je bio angažovan samo povremeno na nekim izbornim predmetima na doktorskim akademskim studijama i nije imao ni jednog doktoranda koji je kod njega odbranio disertaciju. Profesor je uređivao naučni časopis, što opet nije uslovljeno ugovorom sa Fakultetom, jer se prema Zakonu o visokom obrazovanju (član 78) sa profesorom emeritusom može potpisati jedino ugovor o angažovanju za izvođenje nastave, rekla je dr Stanić.

Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, odnosno umetničkim radom, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, odnosno nastavno-umetničkog podmlatka u oblasti za koju je izabran. Profesor emeritus može učestvovati u izvođenju svih oblika nastave na akademskim studijama drugog i trećeg stepena, u užoj oblasti za koju je izabran. Postupak i uslovi dodijele zvanja i prava bliže se uređuju opštim aktom univerziteta.

Prava i obaveze lica koje je izabrano u zvanje člana uređuju se ugovorom o angažovanju za izvođenje nastave.

Ukupan broj profesora emeritusa ne može biti veći od 3% od ukupnog broja nastavnika univerziteta. Postupak za dodelu zvanja profesor emeritus pokreće visokoškolska ustanova u kojoj je profesor proveo najmanje pet godina u radnom odnosu sa punim radnim vremenom

Univerzitet može, na prijedlog fakulteta ili druge visokoškolske jedinice, dodijeliti zvanje profesora emeritusa.

Tagovi:

1 thought on “Univerzitet: Status profesora emeritusa reguliše se ugovorom sa fakultetom

  1. Kako vas nije sramota, dosta vam je što je Gutman sedeo tu, pa da nije ni taj časopis uređivao. Njegovo ime samo da se plati suvim zlatom…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.