Ranka Savić: Premeštanje Novice Petrovića na drugo radno mesto je politički progon (VIDEO)

Društvo Politika

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić danas je posetila Kragujevac i imala sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, a povod za njen dolazak bilo je premeštanje poverenika gradske Uprave Novice Petrovića na drugo radno mesto koje ocenjuje kao „politički progon”. Budući da sastanku nije prisustvovao Nikola Dašić, dogovoreno je da mu se prenese sve o čemu je bilo reči na sastanku, kao i da je potrebno da u roku od tri dana dobiju odgovor da li će Novica Petrović biti vraćen na prethodno radno mesto ili ne. U zavisnosti od toga, zavise i njihovi dalji postupci.

Naime, Petrović, diplomirani pravnik i izvršilac za stručno operativne poslove mesnih zajednica dvadeset godina je radio u mesnoj zajednici Lepenica, a pre dvadeset dana prebačen je u mesnu zajednu Bukurovac. On ističe da tamo nema osnovnih uslova za rad: „Nema toaleta, zidovi se obrušavaju, vlaga je velika, na krovu šetaju miševi, zmije”. Razlog njegovog premeštanja je taj što su on i njegova porodica odbili da daju kapilarne glasove za Aleksandra Vučića.

Kaže da su dolazili na kućnu adresu da pitaju da li će pružiti podršku, a nakon što su ih odbili, već drugog dana su došli sa upitom „da se nisu predomislili”. Dva dana nakon toga, Petrović dobija saopštenje da se prebacuje u mesnu zajednicu Bukurovac: „Rečeno mi je da mi je to kao nagrada, jer sam dobar radnik i dobar službenik”.

Petrović smatra da je reč o političkom i sindikalnom premeštanju, kao i jednoj vrsti kazne i poniženja zaposlenog: „Zakon o radu u članu 188 propisuje da sindikalni predstavnik ne može biti stavljen u neravnopravni položaj u odnosu na položaj koji je imao pre izbora na funkciju, međutim, to njima ništa ne znači, oni se ne pridržavaju zakona, ni kolektivnog ugovora”.

Ranka Savić ispred Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da negativno kometarišu ovaj slučaj. Ona naglašava da se Asocijacija od svog nastanka 1996. godine bori za demokratizaciju Srbije, za funkcionisanje institucija, kao i za izbore na koje će građani izlaziti po svom sopstvenom uverenju.

„Apsolutno smatram da je ovo politički progon predsednika sindikata, upravo ono zbog čega sam više decenija svog života uložila da se promeni. Asocijacija je sindikat koji nikada nijednom svom članu nije rekao za koga da glasa, već uvek govorimo izađi na izbore i glasaj, to je tvoje demokratsko pravo”, kaže Ranka Savić.

Ona naglašava da su na njeno insistiranje imali sastanak sa predstavnicima Gradske uprave: „Ja sam tražila sastanak sa gradonačelnikom, ali to je još jedno poniženje predsednice Asocijacije i samog sindikata, na sastanku su prisustvovali članovi Gradskog veća. Naravno, oni nisu imali mogućnost da donesu bilo kakvu odluku”. Poručila je gradonačelniku da je za sve mnogo bolje da se taj problem reši i da se njihov predsednik sindikata vrati na prethodno radno mesto, u suprotnom, kaže Ranka Savić, Asocijacija neće stati.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.