Kragujevac_ljudi po parkovima i ulicamau u periodu vanrednog stanja_300320 foto: Nebojša Radosavljević Raus

U septembru iz 64, u oktobru iz čak 67 opština – Odakle sve dolaze novi građani u Kragujevac

Grad Istraživanje naslov

Mesec oktobar nije se puno razlikovao od septembra, bar kada su u pitanju novopridošli građani u grad na Lepenici.

Portal Glas Šumadije, uputio je mejl Ministarstvu unutrašnjih poslaova (MUP) sa pitanjima o novopridošlim građanima tokom oktobra u Kragujevac. Podaci su, baš kao što smo na početku i naveli, manje-više isti kao i podaci iz septembra.

Tako smo saznali da je u period od 1. do 31. okotobra 2023., Kragujevac naselilo ukupno 337 građana. Od tog broja, njih 181 nije imalo prethodno prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, dok je njih 156 došlo iz drugih mesta naše zemlje.

U septembru je situacijia bila malo drugačija, pa je Kraguejvac postao bogatiji za 369 novopridošlih sugrađana.

Kada je reč o strukturi pridošlog stanovništva, u Kragujevac se u oktobru doselilo 155 punoletnih građana i 182 maloletna lica.

Poređenja radi, slično je bilo i u septembru, kada je broj punoletnih pridošlica bio 160, a čak 209 maloletnih lica.

Kada je reč o mestima iz kojih su novi sugrađani dolazili i u oktobru, baš kao i u septembru, odgovor bi bio ‘’odasvud’’. Tačnije iz čak 67 opština:

  • Lapovo, Palilula, Vračar, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Loznica, Jagodina, Kraljevo, Surdulica, Batočina, Velika Plana, Voždovac, Paraćin, Leskovac, Rekovac, Ćuprija, Koceljeva, Bor, Novi Pazar, Topola, Priboj, Tutin, Pirot, Boljevac, Ivanjica, Smederevo, Čukarica, Nova Varoš, Sjenica, Zaječar, Stari Grad, Aranđelovac, Golubac, Zemun, Čačak, Aleksinac, Zvezdara, Knić, Kruševac, Čajetina, Novi Beograd, Svilajnac, Vrnjačka Banja, Grocka, Žagubica, Savski venac, Rača, Despotovac, Pančevo, Subotica, Klina, Oblić, Zubin Potok, Peć, Đakovica, Priština, Lipljan, Uroševac, Prizren, Suva Reka, Leposavić, Zvečan, Srbica, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Istok, Kosovo Polje.

U brojkama bi to značilo da je 337 novopridošlih građana došlo iz čak 67 različitih opština, odnosno da je svaki peti pridošli stanovnik Kragujevca iz druge opštine.

U septembru su novopridošli građani Kragujevca dolazili iz čak 64 različitih opština, a ono što je posebno interesantno jeste da se čak 41 opština ponavlja. Odnosno da smo i u septembru i u oktobru imali pridošlice iz istih mesta.

foto: Nebojša Radosavljević Raus
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.