Univerzitet u Kragujevcu domaćin Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji

Društvo

Univerzitet u Kragujevcu biće domaćin Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji AAI2023 koja će biti održana 19. i 20. maja u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Svečano otvaranje konferencije je u petak, 19. maja u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu sa početkom u 9.00 časova.

Konferencija će okupiti vodeće naučnike, istraživače i eksperte iz zemlje i inostranstva kako bi razmenili iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, kao i o najnovijim teorijama, inovacijama i praktičnim izazovima sa kojima se susreću u ovoj oblasti.

Na konferenciji učestvuje i jedan od gostujućih predavača biti istaknuti naučnik Izraelskog instituta za tehnologiju, profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi (SAD) i dobitnik Nobelove nagrade 2011. godine za oblast hemije, za otkriće kvazikristala, profesor Danijel Šehtman (Dan Shechtman).

O izuzetno velikom značaju koji srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji ima u međunarodnim naučnim institucijama govori i podatak o prisustvu devet istaknutih predavača koji će uzeti učešće na konferenciji:

Plenarna izlaganja:

Prof. Danijel Šehtman – Dobitnik Nobelove nagrade u oblasti hemije 2011. godine, Tehnion – Izraelski institut za tehnologiju, Izrael; Državni univerzitet u Ajovi, SAD;
Prof. Zipora Šehtman – Univerzitet u Haifi, Izrael;

Prof. Zoran Bosnić – Univerzitet u Ljubljani, Slovenija;
Prof. Zlatan Car – Univerzitet u Rijeci, Hrvatska;
Prof. Dimitris Fotiadis – Univerzitet u Janjini, Grčka;
Prof. Abraham Mendelson – Tehnion – Izraelski institut za tehnologiju, Izrael
Prof. Veljko Milutinović – član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS), inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), gostujući profesor Univerziteta u Kragujevcu
Prof. dr Miodrag J. Mihaljević – naučni savetnik, vodeći istraživač i zamenik direktora, Matematički institut SANU, Beograd, Srbija;
Prof. dr Emil Jovanov – Departman za elektrotehniku i računarstvo, Univerzitet u Alabami, Hantsvil, SAD;

Univerzitet u Kragujevcu je glavni organizator Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji, a Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je suorganizator ovog događaja. Podršku konferenciji pruža Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dok je kompanija MIND Milanović Industries Group sponzor konferencije.

Ovaj događaj predstavlja značajan naučni skup koji omogućava razmenu novih ideja i tehnologija u oblasti veštačke inteligencije i njene primene, promoviše rezultate stručnjaka iz ove oblasti i od velikog značaja je za naučnu zajednicu u Srbiji i šire.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.