ZZŠ: OTKUD DUGOVI U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA, KADA SE ULAŽE VELIKI NOVAC?

Politika

Na današnjoj konferenciji odborničke grupe Zajedno za Šumadiju, održanoj u okviru redovnog skupštinskog zasedanja, šef odborničkog kluba Olivera Nikolić je istakla da time što ne učestvuje u radu Skupštine, ZZŠ  ne pristaje na, kako navode u ovoj političkoj organizaciji, „jednoj vrsti obesmišljavanja Skupštine grada kao veoma važne institucije u Kragujevcu“.

  • Mada smatramo da je upravo skupština mesto za suočavanje mišljenja i iznošenje stavova, svedoci smo da vladajuća većina već nekoliko godina unazad donosi odluke kojih se i sama ne pridržava, a većina se smatra statistima koji aplauzom samo podrže donete odluke. Današnja konefernencija ZZŠ je dokaz da mi kao odbornička grupa i te kako imamo šta da kažemo i da sa javnošću podelimo nepobitne činjenice o radu loklanog parlamenta.

Prema rečima Veroljuba Stevanovića, to što Zajedno za Šumadiju nije u sali ne znači da ne prate sve šta se dešava i da neće ukazivati na poteze vlasti, na situaciju u gradu, na probleme koji se ne rešavaju ili rešavaju, na dugove koji su ogromni.

  • Dugovi grada su u ovom trenutku ogromni, a to što vladajuća većina govori da su to dugovi koje smo mi ostavili pre četiri ipo godine je izmišljena priča. U to vreme dugoročni dug grada je bio osam miliona evra, a u ovom trenutku grad dugoročno duguje više od 25 miliona evra. Posle grejs perioda od dve godine, na naplatu ove godine dolazi više od 840 miliona što je samo u ovoj godini dug u visini onoga koji je ostao pre pet godina. Pored toga grad je dužan preko 100 miliona evra, samo za gas i struju preko 50 miliona. Dakle, očigledno je da ne važe više priče o ostavljenom dugu, o neisplaćenim platama, o dugovima u javnim preduzećima, , jer su sada problemi neuporedivo veći.

Na današnjem skupštinskom zasedanju našle su se različite odluke. Prva tačka je odluka o dodeli godišnje Đurđevdanske nagrade. U Zajedno za Šumadiju ukazuju „na loše konciprane odluke“:

  • Na današnjoj skupštini  doneta je odluka o ukidanju 171 delatnosti na Šumadija sajmu. Upravo smo mi pre nekog vremena ukazivali da se na Sajmu ne mogu proizvoditi povrtarske kulture, da se prodaje tekstil i medikamenti… Upravo to se danas ukida. Vaterpolo klub “ Radnički“ duguje 1,6 miliona, Rukometni klub oko 900 miliona, RTK preko  sedam miliona. Očigledno je da i pored ogromnog novca koji se ulaže u sva ova preduzeća, ipak nastaju dugovi. Kda pogledate ove odluke vidi se da su nemušto sastavljene, kao napr. odluke o likvidaciji ustanove “ Park“ i SC “ Mladost“. Postoji rečenica koja kaže da su se stekli uslovi za njihovu likvidaciju. Mi smo, ranije na sednicama, pitali kako je to moguće, jer je reč o indirektnom budžetskim korisnicima, ali nismo dobili odgovor. Pored niza nelogičnosti, dešava se još čudnija stvar a to je da se ova odluka uopšte ne poštuje, rekao je Veroljub Stevanović i dodao je „isti slučaj je i sa odlukom o formiranju jednog velikog preduzeća u okviru koga je trebalo da se nađe i Direkcija za urbanizam“.
  • Tada smo govorili da to jednostavno nije izvodljivo. Nakon tog našeg upozorenja napravljena je nova odluka gde se više u okviru tog velikog preduzeća nije nalazila Direkcija za urbanizam, bez stavljanja van snage prethodno donete odluke. Sličan primer je i gašenje radne jedinice u JKP “ Gradska groblja“ koja se bavila izradom grobnih mesta, iako je to donosilo najveći prihod ovom preduzeću. Odlkom je taj posao ustupljen nekoj privatnoj firmi a ljudi otišli na biro. Nakon godinu dana, pošto su se zaposleni žalili, svi su vraćeni na posao. Postavlja se pitanje, kako taj neko ko je doneo takvu odluku i dalje može da rukovodi ovim preduzećem? Posledica ovakve odluke su ogromni sudski troškovi, otpremnine i vraćanje na posao zaposlnih kojima moraju da isplate plate za prethodnih godinu dana. Sve ovo ilustruje kakve su odluke sadašnje vladajuće većine u Kragujevcu.

 

 

Tagovi:

1 komentar

  1. „Tada smo govorili da to jednostavno nije izvodljivo. Nakon tog našeg upozorenja napravljena je nova odluka gde se više u okviru tog velikog preduzeća nije nalazila Direkcija za urbanizam, bez stavljanja van snage prethodno donete odluke.“ e Čile… što lažeš narod Kragujevca, pa nisi ti uticao ni na šta nego je Rudnik bivši direktor zapucao za Beograd kod Mihajlovićke i zahtevao je da se Direkcija izbaci iz 6 u 1. I kad ih je opleo preko novine POLITIKA da ne daju ni dinara tek onda su zvali malog Radomira da mu nešto daju i obećaju. Nemaš ti Čile stručnjake oko sebe i šta bi ti uradio i da ponovo vodiš grad. Gradu treba prelazna Vlada stručnjaka, a ne političari. Radomir je nesposoban i to se vidi iz aviona i oko sebe uzima samo klimoglavce i one koji ćute, i još im daje i da muljaju jer i on za to vreme mulja al na veliko. Danas su Urbanizmu dali 12.000.000,00 para gradjana Kragujevca da direktor opere za konsultantske usluge i Ugovore o delu… al ti nisi obavešten a glumiš da kao pratiš rad Skupštine !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.