PREMINUO POSLEDNJI SVEDOK STRELJANJA U ŠUMARICAMA

Društvo Grad Kultura

Jedan od retkih đaka koji su preživeli masovna streljanja u Kragujevcu u oktobru 1941. Dragoljub Jovanović, preminuo je u 94. godini, objavio je na svom Fejsbuku istoričar Dejan Ristić.

„Imao je svega 17 godina kada je bio streljan. U telu je imao čak 11 rana od metaka. Bio je teško ranjen. Bio je na samrti. Našla ga je majka, skoro na izdisaju. Tajno ga je prenela u njihovu kuću i angažovanjem jednog dobrog lekara negovala i oporavljala u narednim mesecima„, napisao je Ristić koji je imao priliku da ga upozna.
Prema Ristićevim rečima, Jovanović je inicirao izgradnju Spomen-muzeja „21. oktobar“ i bio je njegov prvi direktor, a preminuo je svega dva dana pre godišnjice streljanja.
Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio o svojoj ličnoj i tragediji svojih drugara. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica„, napisao je Ristić i dodao da je „njegovom smrću umrla i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra“

Dragoslav je pre desetak godina, prisećajući se strahota streljanja u Šumaricama kod Kragujevca, opisao kako su ih Nemci izveli na stratište.

„Nemci su nas postrojili u polukrug, a jedan folksdojčer nam se obratio rečima: Vi, koji ometate velike ciljeve Trećeg rajha…“, rekao je Jovanović, sećajući tragičnih scena tog 19. oktobra 1941. godine kada je on imao samo 17 godina.

„U tom trenutku ja sam poklopio oči, od rafala sam zadobio 11 rana, posle čega me ilegalno lečio doktor Milorad Glišić, a glavna medicinska sestra je bila moja majka“, kazao je Dragoslav Jovanović o zločinu, koji mu je „svakog dana pred očima”.

Izvor: Danas, Politika, Tanjug

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.