DA LI SE U MZ STANOVO „NEŠTO RADI ISPOD ŽITA“?

Grad Istraživanje

Izostali su podaci o prihodima i rashodima, nakon što je usvojen završni račun; nema informacija o tome kome je i pod kojim uslovima poveren posao prepokrivanja svlačionice FK „Stanovo“; probuđena je sumnja kod pojedinih članova Saveta MZ „Stanovo” da se nešto radi „ispod žita”

 

Našoj redakciji obratio se Miladin Vukićević, jedan od aktuelnih članova Saveta Mesne zajednice „Stanovo”, inače u prethodnom mandatu predsednik Saveta, sa pričom da njegov naslednik Dejan Pušica, izabran septembra prošle godine, radi prtežno na svoju ruku bez mnogo konsultovanja s članovima Saveta, a neretko i bez odluka ovog tela. Vukićevića kopka kome se konkretno poveravaju poslovi, odnosno čijim firmama, jer to nije uspeo do sada da sazna ni kao član Saveta. Podvlači da nema transparentnosti u radu i odabira najpovoljnije ponude. Najveća zamerka aktuelnom predsedniku je što Savet nije informisao o finansijskom stanju MZ nakon usvojenog završnog računa – koliko para ima na računu, kao i prihode i rashode.

Izostalo predstavljanje završnog računa

  • Prilikom izbora novog predsednika prvi njegov korak je trebalo da bude presek finansijskog stanja u knjigovodstvu. Da obavesti Savet koliko je ostalo nepotrošenih budžetskih sredstava, a planiranih za prošlu godinu, i koliko sopstvenih sredstava koje smo ostavili da se ne ugrozi čišćenje groblja. To podrazumeva čišćenje u letnjem periodu kad vegetacija krene, jer mi imamo angažovanog radnika preko Centra za socijalni rad čiji je zadatak da preko cele godine skuplja otpatke oko staza ili na grobnim mestima, kaže Miladin Vukićević.

Vukićević tvrdi i da se ne zna kome su otišla ta sredstva.

  • Kada smo došli do tih saznanja izvadili smo pregled rashoda za period 1. septembar 2017.- 30 april 2018. pošto je prethodni Savet napravio presek. Dolazi novi predsednik i trebalo je da stavi na raspolaganje Savetu da donosi odluke gde će i šta da se investira, jer je bilo značajnih sredstva, sopstvenih nešto više od 300.000 dinara, od groblja, i oko 700.000- 800.000 budžeskih sredstva od grada i od zakupa, objašnjava Vukićević.

Kopajući po papirima došli su do podatka da je predsednik Pušica prebacio za radove na krovu svlačionice Fudbalskog kluba „Stanovo” 179.000 dinara. Po mišljenju našeg sagovornika to su ogromna sredstva o kojima niko nije raspravljao. Trebalo je da Komisija za sport napravi predračun i da predoči Savetu koja je svrha rada na svlačionici. Savet bi trebalo, smatraju pojedini članovi Saveta MZ Stanovo, da finansira igrališta za decu školskog i predškolskog uzrasta, a ne fudbalski teren i svlačionice za decu koja plaćaju teninge.

  • Na pitanje predsedniku zašto i kome su uplaćena ta sredstva i zašta dobio sam odgovor da je to samo avans od 50 odsto, a tamo nije zakucan ni jedan ekser, tvrdi Vukićević.

Ističe i da su ulazna vrata plaćena preko 65.000 dinara, kao i da je „predsednik pogađao bez dve-tri ponude“ koliko je, po oceni bivšeg predsednika, potrebno za svaku veću kupovinu. Po njemu, diskutabilna je i kupovina tri klime koje su plaćene 141.700 dinara, u proseku 46.000 dinara.

Vukićević nije imao primedbe na ostatak stavki za nabavku kompjutera i štampača, što je sa nabrojanim investicijama, iznelo ukupno preko 477.000 dinara. To su, napominje, rashodi iz sredstava od zakupa.

Iz sopstvenih sredstava, od prodaje grobnih mesta, prema izveštaju potrošeno je ukupno 189.942 dinara, a najveća stavka od 174.824 dinara je za angažovanje radnika za održavanje groblja.

Održavanje koje se ne vidi

Nije bilo, smatra Vukićević, ni tekućeg održavanja i ograđivanje groblja za koje je, navodno, plaćeno je 10.780 dinara.

  • Nezna se na čije ime su ta tri računa otišla, odnosno 190.000 dinara, kao ni onaj za krov od 189.000 dinara, jer Pušica izbegava da to kaže, ljutito pobraja Vukićević.

Vukićević tvrdi da radnik za održavanje groblja, čija je nadoknada 36.000 dinara – ne postoji. Nije sporno, napominje, tekuće čišćenje i održavanje groblja koje je plaćeno preko 15.000 dinara kao ni izdaci za gorivo od 3.000 dinara.

Vučićević i Veliša Matić, takođe član Saveta MZ, tražili su hitno zasedanje Saveta 11. maja, pozivajući se na član 24. Statuta s predlogom da se raspravlja samo o dve tačke – o rashodima iz budžeta za period od momenta postavljenja Dejana Pušice zaključno sa 30. aprilom, i sopstvenim rashodima od prodaje grobnih mesta za isti period, ali su odbijeni. Odgovor je poslao izvršilac MZ za administrativne poslove posle pet dana u kome se kaže da po tom istom članu na koji su se pozvali za iniciranje sazivanja sednice moraju imati jednu trećinu od ukupnog broj članova Saveta, kojih ima sedam.

  • Tražimo vanrednu budžetsku inspekciju da prekontrolišu svaku stavku, jer svi su osetljivi na novac, najavljuje Miladin Vukićević, jer njemu je Savet između dva sastanka tražio finansijski raport koliko je bilo priliva i našta je utrošeno, te da je za sve tražio saglasnot i imao zapsnike.

Neosnovane optužbe

Sve ove optužbe Dejan Pušica vidi kao zlu nameru dvojice članova Saveta. Po njemu izneta je serija netačnih informacija, jer, kako tvrdi, za sve postoje odluke i ništa nije radio na svoju ruku, o čemu svedoče četiri održane sednice i dve telefonske za nepunih osam meseci koliko je na toj dužnosti, na kojima su bili prisutni i odbornici.

Jedino je tačno da nije posle usvojenog završnog računa Savetu predstavio pregled prihoda i rashoda, ali ne zbog toga što nešto krije, nego zato što je smatrao da to treba da uradi neko drugi umesto njega – iz knjigovodstva ili računovođa. Međutim, napominje, analitički prikaz nije dostavio prilikom primopredaje ni prethodni saziv, ali su se na kraju izveštaja o primopredaji ogradili rečenicom da se stanje potraži na uvid od računovodstva. To isto su mogli da traže članovi Saveta od iste službe, napominje Pušica.

On dalje navodi da je finansijski plan za 2018. godinu doneo stari saziv još u avgustu prošle godine i da se oni uglavnom u svemu pridržavaju u njegovoj realizaciji. U momentu primopredaje postojao je samo novac vezan za groblje, drugih sredstava nisu imali, ali se ne izjašnjava u kom iznosu, nego nas upućuje na službu računovodstva koje će dokazati koliko su nasledili novca i na šta je potrošen.

Istovremeno podseća da imaju određenu sumu novca i od izdavanja dva lokala koje ide preko Odeljenja za imovinu, koja im od zakupa lokala prosleđuje samo jedan deo tih sredstava. Od tih para se finansira prepokrivanje krova, za koji su imali dva ponuđača, ali Pušica ne želi da javno iznosi ko su oni, ali dozvoljava uvid u papire koji o tome govore.

  • Za pokrivanje krova svlačionice FK „Stanovo”, koji je u fazi mirovanja u APR-u od 2009. godine, čije prostorije pripadaju MZ „Stanovo”, za postavljanje novih ulaznih vrata i klima postoji odluka Saveta od 23. novembra 2017. To su jedine tri veće investicije i veća plaćanja. Postajao je višak novca i mi smo doneli odluku da uložimo u adaptaciju krovnog pokrivača fudbalskog kluba. Ništa još nije urađeno na adaptaciji krova, jer smo se prvo fokusirali na čišćenje terena oko objekta. Grad nam je pomogao i do sada smo izvukli 550 kubika zemlje da bismo mogli bilo šta da radimo oko objekta, kaže Pušica.

On dalje pojašnjava da je za održavanje groblja nadležna služba „Faks” i to je centralizovana nabavka. Po njemu nema ničeg sumnjivog i sve je proverljivo, ali je bitan i način na koji se to radi.

 

KAKO SU SE DELILA GROBNA MESTA
Tomislav Todorović iz Stanova, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio je i dobio zvanične podatke o prodaji grobnih mesta na groblju u ovoj Mesnoj zajednici. On je 2015. godine podneo zahtev, ali nikako nije mogao da uđe u najuži izbor da dobije grobno mesto.
Za njega je važilo pisano obrazloženje da može dobiti dva grobna mesta samo u slučaju da neko odustane od svojih, jer nema slobodnih. Ali, to je važilo samo za njega. Ispostavilo se da su „srećni” dobitnici bili ili odbornici, ili izvođači radova na groblju kojima je plaćeno za uslugu, pa dvojica sveštenika, za koje uopšte ne postoje dokazi da su išta platili, a ipak im se čuvaju mesta u takozvanoj „aleji velikana” na konto nekakvih ranijih obećanja predsednika Mesne zajednice, tvrdi Todorović.
Iz podataka koje je  dobio vidi se donacija od 200.000 dinara na ruke uz priznanicu, kao A.S. bivšem predsedniku Saveta Miladinu Vukićeviću.
Navodno se bivši predsednik Vukićević pravdao da je morao da učini čoveku jer je prethodno dao donaciju, ali to se datumski uopšte ne poklapa, tvrdi naš sagovornik.
– Postoji donacija jednog građanina Stanova koji je, po papirima, predao na ruke bivšem predsedniku MZ „Stanovo” 200.000 dinara, što je i potpisano. Na osnovu toga imao je prednost pri dobijanju četvorogrobnog mesta, koje je, doduše, i platio 80.000 dinara. Ali je, pre nego što je dao tu donaciju, razlika je šest-sedam meseci, dobio je grobna mesta, kaže Todorović, pitajući se da li je obećana donacija garancija za dobijanje grobnih mesta, ili je uslov. Drugo, napominje, koja je to odluka Saveta MZ da je donacija prednost za dobijanje grobnog mesta, čime su građani dovedeni u neravnopravni položaj.
– Odbornik Skupštine grada Petko Jovičić je dobio dva puta dvogrobno mesto, 2014. i 2016. godine i to je problem, kao i podignut zid između crkve i groblja, dugačak 28 polja, širokih po dva metra. U jedano polje je uzidano 120 blokova (u jednom redu 15 blokova puta osam u visinu). Na dva polja dođu tri betonska stuba. Po evidenciji u Zajednici mesnih zajednica, prebačeno je za izgradnju tog zida 600.000 dinara i plus pomenuta donacija od 200.000 dinara. To ispada 800.000 dinara, a da li taj potporni zid baš toliko vredi, pita se Todorović.

Elizabeta JOVANOVIĆ

 

Tagovi:

1 komentar

  1. Da li je moguce da pisete ovakve tekstove i da redakciji moze da se obrati nepismena osoba, a vi ti da stavite u novine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.