Dragan Ilić: Ne znamo preko kojih firmi se izvozi, niti na koje destinacije oružje ide

Društvo Ekonomija
  • Mi nemamo jasnog uvida koliko je učešće privatnih trgovaca u ugovorima sa fabrikama odbrambene industrije, to je na neki način i onemogućeno predstavnicima zaposlenih, čak i nama koji zastupamo društveni kapital u fabrikama, rekao je Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Kragujevac.
  • Takve informacije stoje dalje od nas, i nismo u mogućnosti da sagledamo koju su firme preko kojih se izvozi i na koje destinacije roba ide, dodao je

U jeku najnovije polemike o izvozu oružja u Jermeniju, oglasila se i grupacija Odbrambene industrije Srbije koju čine fabrike za proizvodnju naoružanja sa većinskim državnim kapitalom. Kažu da su naviknuti da sa stranih tržišta potiskuju moćni i bogati lobisti, ali da je novina da ih sada u poslovanju sapliću i u Srbiji.

Ilić je rekao i da je i u nekim prethodnim godinama bilo i onemogućavanja plasmana oružja za ugovore koji su već bili potpisani.

Na pitanje ko sapliće oružare, Ilić je rekao da je teško odgovoriti na to pitanje.

  • Teško je reći iz ovog ugla ko je taj ko sapliće Odbrambenu industriju Srbije, to je jedna od najvitalnijih grana industrije koja je za kratko vreme zabeležila rast, danas su fabrike ključni stožer industrije Srbije, rekao je.

On je rekao i da je veliki broj kompanija koje se bave prometom oružja, i da je registovano 233 kompanije koje mogu da se bave prometom naoružanja i vojne opreme.

Tržište raste, prepoznaje se interes da privatni trgovci preuzmu trgovinu oružjem, rekao je.

  • Mi nemamo jasnog uvida koliko je učešće privatnih trgovaca u ugovorima sa fabrikama odbrambene industrije, to je na neki način i onemogućeno predstavnicima zaposlenih, čak i nama koji zastupamo društveni kapital u fabrikama. Takve informacije stoje dalje od nas, i nismo u mogućnosti da sagledamo koje su firme preko kojih se izvozi i na koje destinacije roba ide, naveo je gost Dana uživo.
  • Nama nije jasno definisano ko i gde izvozi robu u ovom trenutku, to je uvek bilo u nadležnosti vlade, državnih organa, BIA, i sigurno da oni vode računa da se ne naruši ugled Srbije kao jedne od značajnih proizvođača vojne opreme, dodao je.

Upitan o izvozu oružja u Jermeniju, on je rekao da je teško prepoznati šta je tu nacionalni interes Srbije.

  • Imali smo i ranije, čini mi se 2006, dogovoren izvoz za Jermeniju, pa je doslo do problema, u trenutku kad je jednoj od fabrika odbrambene industrije to bio jedini ugovor, to je bilo onemogućeno, država nije imala obzira da traba da ako se onemogući izvoz nadoknadi štetu koju fabrika ima, kazao je.

Govoreći o problemima u fabrici Zastava oružje, on je rekao da se ona nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji, i da iz godine u godinu beleži sve veće dugove.

  • To stanje nije održivo. Zahtevaćemo da Ministarstvo odbrane preuzme odgovornost za sve to što nije preduzelo u smislu da se sanira ovo stanje, kaže Ilić.

On je dodao da se čini da se tendenciozno radi na tome da frabika ima što veće gubitke.

  • Imamo problem na nižim nivoima rukovođenja, gde se nadzorni odbor upliće direktno u politiku rukovođenja fabrikom i stvara se nestabilna i loša atmosfera koja utiče i na kvalitet proizvoda. Ide se i na rušenje sindikata, vrši se progon predstavnika samostalnog sindikata, na sve načine pokušava se da se marginalizuje samostalni sindikat, kako bi se što više radnici razjedinili, i u nekom trenutku krize otupila oštrica otpora koji treba da bude usmeren poboljšanju interesa zaposlenih, ističe on.

Uslovi rada su vrlo teški za radnike, kaže Ilić, brojni su problemi i sve to stvara lošu klimu i kod zaposlenih.

  • Proteklih godina je investirano u fabrku skoro 10 milona evra, i mi smo ukazivali predstavnicima Ministarstva odbrane da ne vidimo da te investicije podižu proizvodnju, rekao je i dodao da razgovor „gluvonemih može značajno da u nekom trentuku uzrokuje krizu za koju ne znamo u kom pravcu može ići ako nam je onemogućeno da razgovaramo o problemima u preduzeću“.

Piše: N1

Tagovi:

1 komentar

  1. Pa sta tebe gabri ko prodaje oruzje i kome, sve dok se to placa. O tome treba da vodi racuna drzava a ne propali sindikalac. Ne razumem tvoju konstantnu potrebu da uvek budes u nekom centru paznje, jednom treba da shvatis da te je vreme pregazilo kao i tvoje zute….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.