DRŽAVNA KONTROLA NAD FUNKCIONISANJEM, RAZVOJEM I PRIVATIZACIJOM VOJNE INDUSTRIJE

Društvo Ekonomija

Uredba o formiranju grupacije Odrambena industrija Srbije (OIS) koju, umesto doskorašnjih šest, od 8. januara, čini čak 19 preduzeća namenske proizvodnje sa preovladjućim državnim i društvenim kapitalom, donela je u skladu sa novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, usvojenim sredinom 2018., rečeno je na današnjem sastanku  nadležnih u MO sa predstavnicima poslovodstva a i sindikalnih organizacija najznačajnijih domaćih vojnih fabrika.

 Na današnjem sastanku rečeno je da će novoformiranom grupacijom da upravljaju Skupština i  Savet, čime se kompletna domaća vojna industrija,prema mišljenju pojedinih učesnika skupa u MO, stavlja pod “državnu kapu”. Država će sada, preko Skupštine i Saveta grupacije, moći direktno da utiče na budućnost domaćih vojnih fabrika, odnosno da preko tih organa upravljanja odlučuje ne samo o njihovom razvoju i poslovanju, već i o mogućoj privatizaciji, predviđenoj istim zakonom koji je propisao i formiranje grupacije Odrambene industrije Srbije, što je možda ključni razlog Vlade za formiranje OIS, čemu su se poslovodstva  i sindikati vodećih domaćih vojnih fabrika do pre godinu dana protivili.  

 Nadležni u Ministarstvu odbrane tvrdili su na današnjem sastanku da će formiranje rečene grupacije da obezbedi i bržu i efikasniju konverziju poreskih dugova vodećih vojnih fabrika u državni ulog u kapitalu tih preduzeća. Najveći dužnik tog tipa u državi je, inače, Zastava oružje, koja je sa dugom od 17 mlijardi dinara u svojevrsnom dužničkom ropstvu.

Predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić, koji je učestvovao na sastanku u MO, kaže da namera države sa formiranjem grupacije Odrambene industrije Srbije možda i nije loša, ali da su problematična neka rešenja iz uredbe Vlade kojom je propisano osnivanje OIS, kao i način njene operacionalizacije.

  • Čini mi se da nisu jasno definisane uloge Skupštine i Saveta grupacije, s jedne  nadzornih odbora I poslovodstva vojnih fabrika,s druge strane. Bojim se da će,u takvim oklonostima, doći do preklapanja nadležnosti državnih I fabričkih upravljačkih i  rukovodećoih  organa, što može da stvori konfuziju u funkcionisanju i poslovanju domaće vojne industrije. Brine nas, donekle, i što su u grupaciji OIS i pojedine nekada velike i uspešne, ali sada fabrike problematičnog statusa, kakve su Zastava kamioni, odnosno Zastava TERVO koja je formirana u pogonima Kamiona koji su u stečaju, zatim, FAP koji odavno nema proizvodnju kamiona, ali i JUMKO, pa javnosti nedovoljna poznata beogradska firma Belon i druge. Strah je opravdan jer mi mi još uvek ne znamo kako će tačno da funkcioniše novoformirana grupacija. Istovremeno, ni na sastanku u MO nije nam pojašnjeno na koji način će da funklcioniše Skupština grupacije OIS, tako da i dalje ne znamo  ko će da je čini,ko će njome da predsedava. Ne znamo ni ko će da predsedava Savetom grupacije koju će,kako je najavljeno u uredbi Vlade, da čine četiri  potpredsednika,najverovatnije,iz MO,I predsednici nadzornih odbora članica OIS. Sve te nepoznanice stvaraju svokevrsnu konfuziju kad je foirmiranje I funkcionidsanje OIS u pitanju,kaže Ilić za ilić za Danas i Glas Šumadije.    

Špekuliše se, inače,  da je inicijator formiranja grupacije Odrambena industrija Srbije pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović koji je u MO zadužen i za razvoj vojne industrije. Osnovni cilj grupacije vezan je za naoružavanje Vojske  Srbije, odnosno za, smatraju upućeni,  supstituisanje dosadašnjeg uvoza naoružanja i borbenih sistema iz Rusije (iz političkih razloga) , u godišnjoj vrednosti od oko 200 miliona evra, čime bi se, s druge strane, pomoglo domaćim fabrikama čije je poslovanje najozbiljnije ugroženo prodajom robe ispod cene privilegovanim trgovcima oružja, ne samo aferama vezanim za prodaju robe ispod cene privilegovanim trgovcimaoružje,već i višemesečnim  zastojima na tržištima Bliskog i Srednjeg istoka, te američkom blokadom kompanija i saradnika Slobodana Tešića.

GUBICI ZASTAVE ORUŽJA 40 MILIONA EVRA

Predstavnici Zastave oružja obavestili su danas nadležne u Ministarstvu odbrane da su gubici  te fabrike dostigli 40 miliona evra, a da niko ništa ne preduzima da se utvrdi odgovornost za takve rezultate  poslovanja.

Zastava oružje je, prema nezvaničnim informacijama, prošle godine zabeležila gubitak veći od deset miliona evra.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.