Dušan Nikezić: Vlada Srbije priprema prodaju imovine javnih preduzeća ljudima bliskim režimu

Politika

Saopštenje potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića prenosimo u celosti.

„U vrhu Vučićevog režima su svesni da „sitno“ odbrojavaju dane na vlasti i zato je Vlada Srbije brže-bolje donela odluku da omogući privatizaciju preostale vredne imovine u 23 javna preduzeća, među kojima su i Srbijašume, Srbijavode, Zavod za udžbenike, Pošta, Nuklearni objekti, kao i nacionalni parkovi, poput Kopaonika, Fruške Gore ili Tare.  

Ako Skupština Srbije usvoji Zakon o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije,  više neće postojati pravna smetnja da se privatizuju rudnici, reke, šume ili čitavi nacionalni parkovi, pošto se javno preduzeće po zakonu ne može privatizovati, a akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću može.

Sigurni smo da će SNS ovu mogućnost iskoristiti, pa će ljudi bliski vlasti kroz privatizaciju, prodaju ili ustupanje imovine, moći i formalno da preuzmu najvrednije resurse kojima Srbija raspolaže.

Pokaznu vežbu smo već gledali na primeru EPS-a. Prvo su doveli Miću Grčića, nesposobnog partijskog poslušnika, koji je poslovno i finansijski upropastio EPS, pa su mu promenili pravnu formu u akcionarsko društvo, kako bi omogućili otuđenje imovine i privatizaciju, a onda su i pokušali da otuđe 11 hidroelektrana. Ništa ih neće sprečiti da urade isto ili slično i u preostala 23 javna preduzeća.

Sa ovako štetnim zakonom i ovako neodgovornim ljudima u vlasti, mogućnosti za zloupotrebe su neograničene i zato Stranka slobode i pravde zahteva da se ovaj zakon odmah povuče iz procedure, kao i da se sva imovina Republike Srbije, od poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, preko ruda, voda i drugih prirodnih bogatstva, pa do svih javnih preduzeća, zakonom trajno zaštiti od otuđenja, ustupanja i privatizacije.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.