Gotov projekat brze saobraćajnice koja će spojiti Kragujevac sa Moravskim koridorom

Društvo Ekonomija

Za brzu saobraćajnicu koja će povezati Gružanski koridor, odnosno Kragujevac, sa Moravskim koridorom, završen je urbanistički projekat (UP) i idejno rešenje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta deonice državnog puta I reda (veza e-761–Kragujevac) od petlje Katrga (na državnom putu Ia reda e-761 moravski koridor) do petlje Mrčajevci (na državnom putu Ib reda m-22).

Deonica od petlje Mrčajevci do petlje Katrga je važna veza auto-puta Pojate-Preljina (Moravski Koridor) sa Mrčajevcima, odnosno brzim putem Kragujevac-Mrčajevci (Gružanski koridor), ali i sa severnom obilaznicom oko Kragujevca i vojno-civilnim aerodromom Morava, čiji je nacrt prostornog plana područja posebne namene u fazi usvajanja.

Investitor projekta je JP Putevi Srbije, a idejno rešenje i UP izradio je Hidroprojekat-saobraćaj doo Beograd.

Planira se i projektuje trasa puta za računsku brzinu od 100 km/h.

Poprečni profil planiranog državnog puta podrazumeva četiri trake širine 3,50 m, isto toliko ivičnih traka od po pola metra i razdelnu traku od 4 m. Obavezno je planirati i dodatne saobraćajne trake za uliv/izliv sa/na trasu puta.

Urbanistički plan saobraćajnice dao je popis katastarskih parcela u obuhvatu urbanističkog projekta, koji obuhvata delove KO Katrga i KO Bresnica na teritoriji Čačka, na oko 62,60 ha, od čega više od 50% čini poljoprivredno zemljište.

Navodi se da granicu eksproprijacije za novu trasu treba planirati naminimum 3 m, mereno na spoljnu stranu od granice putnog zemljišta.

Trasa predmetnog puta se proteže duž ravničarskog terena u dolini reke Bresnice. Za potrebe regulacije Bresničke reke i mostova preko reke, jaruga i kanala, neophodno je, dodaje se, uraditi odgovarajuću hidrološku studiju.

Fotografija: Petlja Mrčajevci (Foto: IDR brza saobraćajnica Mrčajevci-Katrga/Hidroprojekat-saobraćaj, screenshot)
Izvor: eKapija
Tagovi:

1 komentar

  1. Blago nama. Papir trpi sve. A i normalno je to sve. Severna obilaznica je pri kraju radova pa da se odmah nastavi sa izgradnjom ove saobraćajnice. Ko ne veruje čitaće a biće i na TV.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.