Gradonačelnik Kragujevca novinarima čestitao Dan novinara

Društvo Grad
  • U trenutku kada se vaša profesija nalazi pred velikim izazovima, čestitam vam Dan novinara koji nas podseća da je neophodno da preduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da neometano obavljaju svoj posao, navodi se u poruci koju je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić uputio novinarima.


U čestitki je naglasio da je „načaj medijskih poslenika posebno vidljiv u kriznim vremenima“ koja su, kako kaže, obeležila najveći deo protekle godine, kao i početak ove, kada se ceo svet suočava sa pandemijom korona virusa.

  • U teškim uslovima za rad od početka pandemije, do naših građana su stizale pravovremene i tačne informacije. Ovakvim radom, novinari su dali profesionalni doprinos zaštiti zdravlja i života ljudi, boljem razumevanju situacije i širenju solidarnosti, na čemu sam vam posebno zahvalan. Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao uvek će imati podršku lokalne samouprave, a jedan od prvih koraka, na početku mog mandata bio je raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Gradonačelnik Dašić je rekao i da zbog epidemioloških mera koje su trenutno na snazi, ove godine, Dan novinara će proteći bez planiranog susreta i druženja. Ali i da se „nada“ da će prilika za to biti u narednom periodu, „možda već 3. maja kada budemo obeležili još jedan značajan datum za vašu profesiju – Dan slobode medija“.

Podsetimo, Dan novinara Srbije ustanovljen je povodom 14. (27.) marta 1791, kada su izašle prve novine na srpskom jeziku “Serpskija povsednevnija novini” (Srpske dnevne novine).

One su u Beču izlazile skoro dve godine, dva puta nedeljno.

Izdavači “Serbskija povsednevnija novini” bili su Grci, braća Publije i Georgije Markides Puljo.

Prvi put u Srbiji Dan novinara je obeležen 2001. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.