Predrag Sazdanović o slučaju preminule trudnice: Beba je živa, negativna na kovid i na intubaciji je jer je vrlo mala

Doba korone Društvo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je danas da se plaši da su od kovida nedavno preminule trudnice i porodilje „tek početak“ i da ćemo „još mnogo puta čuti ovako tužne vesti“.

Sazdanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da trudnica iz Kraljeva koja je danas preminula od posledica korona virusa nije bila vakcinisana.

Objasnio je da je primljena u bolnicu u ponedeljak u vrlo teškom stanju, 10 dana nakon što se razbolela.

  • To je nešto što je nama užasavajuće, da pacijenti ne shvataju ozbiljnost bolesti od početka. Mi smo je vrlo brzo hospitalizovali i opredelili za carski rez kako bi spasili bebu, kazao je Sazdanović.

Dodao je da je beba živa, negativna na kovid i na intubaciji je jer je vrlo mala, pošto je rođena u 30. nedelji trudnoće.

Naveo je da, nažalost, taj slučaj neće biti jedini i podsetio na dva smrtna slučaja trudnica u Nišu i jedan u Kragujevcu i istakao da su ginekolozi od marta pozivali sve trudnice da se vakcinišu.

Upozorio je da, uprkos tome, za vakcinaciju „nema velikog odziva“ među trudnicama i da nema objašnjenja zašto je tako.

Zaključio je da svi treba da shvate da vakcine štite od kovida i da je vakcinacija „ključna reč, bila i biće“.

Ocenio je da se Srbija nalazi u „produženom talasu“ epidemije i naglasio da mere koje su donete moraju da se sprovode.

Taj produženi talas je posledica dve vrlo loše okolnosti, rekao je, i precizirao da je reč o povratku sa letovanja u avgustu, na šta su se nadovezale razne proslave.

  • Povratak sa letovanja smo možda mogli, a možda i nismo mogli da sprečimo, ali smo svakako mogli da sprečimo masovna okupljanja koja su bila potpuno nekontrolisana – svadbe od 500, 600 ljudi, istakao je Sazdanović.
Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.