PREDSEDNIK SINDIKATA TUŽIO FABRIKU ZBOG UZURPATORSKOG STAVA

Društvo Grad

–Skupština Sindikata u Zastavi oružju pokrenula je danas  inicijativu da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo odbrane razreši kompletan  Nadzorni odbor te fabrike, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem. Obrazloženje rečene inivijative napisano je na više strana, ali je njegova suština  u tome da se fabrički Nadzorni odbor u minulom periodu “bavio perifernim, a ne strateškim poslovima vezanim za poslovanje preduzeća”. Na taj način su, konstatuje se u obrazloženju, najviše oštećeni zaposleni koji i inače rade u otežanim uslovima, i koji su “ostali uskraćeni za eventualno ostvarenu dobit, s obzirom na obim proizvodnje koji fabrika ima godinama unazad”.

 

    Istovremeno, presednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan  podneo je tužbu Privrednom sudu protiv te fabrike, pošto fabrički Nadzorni odbor odbija zahtev predstavnika društvenog kapitala u toj fabrici da zakaže sednicu Skupštine preduzeća, na kojoj bi, pored ostalog, bili razmazrani i rezultati njegovog prošlogodišnjeg polsovanja.

   – Kao zastupnik društvenog kapitala, koji čini blizu 25 odsto u vlasničkoj strukturi fabrike,  zatražio sam od Nadzornog odbora da zakaže održavanje vanredne sednice Skupštine Zastava oružje. Taj zahtev odbijen je  uz obrazloženje da „nema osnova“ za održavanje te sednice NO. Većina zaposlenih u fabrici deli moje mišljenje i smatra da osnova za sednicu Nadzornog odbora ima, tim pre što su informacije o prošlogodišnjem poslovanju fabrike, u velikoj meri –  kntradiktorne. Nadzorni odbor, naime uporno tvrdi da je poslovanje fabrike prošle godine bilo pozitivno, dok se nezvanično saznaje da su prošlogodišnji gubici premašili milijardu dinara. Zasposleni, jednostavmo, hoće da znaju kakvi su rezultati poslovanja već sada, a ne da čekaju kraj juna i usvajanje završnog računa za prošlu godinu, kada će, najverovatnije, da bude kasno za bilo kakve promene u poslovnoj politici fabrike , kaže lić za Glas Šumadije, napominjući da podaci pokazuju da gubici fabrike rastu iz godine u godinu, te  da je, prema izveštajima dostavljenim Agenciji za privredne registre, gubitak Zastave oružja u 2016.iznosio 570, a u 2017. godini 780 miliona dinara, i to uprkos činjenici da fabrika u poslednjih nekoliko godina ima izuzetno veliki obim proizvodnje. Možda najveći u novijoj istoriji fabrike.

 

    -Smatramo, takođe, da Nadzorni odbor izlazi iz svojih ovlašćenja pošto se  bavi perifernim ili poslovima koji su obaveza poslovodstva, kakvi su, na primer,  kažnjavanje zaposlenih, zapošljavanje i razmeštanje radnika, kao i kontrola nošenja HTZ opreme. Zbog toga tražimo da se i pitanje nadležnosti Nadzornog odbora razmatra na sednici Skupštine, na kojoj treba da se odluči da li će da se menja  Statut fabrike i na taj način omogići da NO ima znatno šira ovlaščćenja od onih koje zakon priopsuje, ili će rad tog organa upravljanja konačno da bude sveden u zakonom propisane okvire, bez obzira u kom sastavu NO ubuduće bude funkcinisao, ističe Ilić, dodajući da  Privredni sud rešenje po tužbi koju je on podneo tom sudu treba da donese u roku od osam dana.

 

   Ukoliko prihvati zahtev zastupnika društvenog kapitala,  sud će naloži održavanje i zakaže vanrednu sednicu Skupštine Zastava oružja.                                                                                                                                                    

Piše:  Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.