Radnci Fijat plastika nastavljaju štrajk – U pregovorima nema pomaka

Društvo Grad

Radnici kragujevačke fabrike „Fijat plastik“ danas su nastavili štrajk koji će trajati sve do ispunjenja zahteva budući da pregovori sa poslodavcem uz posredovanje miritelja nisu urodili plodom, rečeno je Beti u Štrajkačkom odboru.

  • Radnici su sada u još goroj situaciji, jer im je poslodavac ponudio kolektivni ugovor u kome je predviđeno da se odreknu prava na štrajk, a regres umanji za više od 60 odsto, rekli su u Štrajkačkom odboru.

Poslodavci i štrajkači pregovarali su juče u Beogradu uz posredovanje državnog miritelja, ali svako je ostao pri svojim zahtevima.

Zaposleni u Fijat plastiku štrajkuju od kraja februara zbog smajenja zarada u ovoj godini, a traže i da za dane plaćenog odsustva primaju naknadu od 65 umesto 60 odsto i izjednače se sa kolegama u Fijatovoj fabrici automobila.

Novu rundu pregovora uz posredovanje, miriteljka je zakazala za 21. septembar u Beogradu, a budući da štrajkači neće više odlaziti za Beograd, pregovori su zakazani i za 23. septembar u Kragujevcu.

Kako su juče naveli u Štrajkačkom odboru miriteljka je rekla da ukoliko se do 17. septembra poslodavac ne javi i izrazi spremnost da vrati mašine i radnike u fabriku i ispuni finansijske zahteve štrajkača, neće ni doći do novog susreta u postupku mirenja.

Ona je ocenila da „nema svrhe“ da se nastavljaju pregovori ukoliko poslodavac ne pristaje na popuštanje. 

U Štrajkačkom odboru su ocenili da je sada na potezu država i resorno ministarstvo.

Oni očekuju, a to su predočili i ministarki rada Dariji Kisić Tepavčević, da resorno ministarstvo pošalje inspekciju rada u fabriku kako bi poslodavcu bilo naloženo da vrati mašine za proizvodnju branika za fijat 500L koje su „protivpravno“ izmeštene tokom štrajka.

  • Ukoliko to ne bude učinjeno u najskorijem mogućem roku, smatraćemo da je država protiv svih radnika u Srbiji, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, navodeći da u tom slučaju svi poslodavci, za vreme obustave rada, mogu da slede primer Fijata.

izvor: Beta / foto: Glas Šumadije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.