U Kragujevcu uručene prve pametne rukavice za slepe Anora

Društvo

U Kragujevcu je danas u organizaciji Saveza slepih Srbije i okružne organizacije Saveza slepih Kragujevac uručeno prvih dvadeset multifunkcionalnih Pametnih rukavica Anora. U Sportskom centru Iskra, zadužbini Delta holdinga, u prisustvu predstavnika grada Kragujevca, akademske zajednice, socijalnih institucija, učenicima, studentima, članovima udruženja slepih i slabovidih iz Kragujevca, Kruševca, Prijepolja, Despotovca, Novog Pazara, Aleksinca, inovativna pomagala uručili su Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, Nikola Krstić, direktor Anoris Tehnolodži i Marko Nikolovski, predstavnik kompanije Mozzart.

Nemerljivu vrednost imaju inovacije kao rezultat civilizacijskih tekovina kada su u obliku pomagala za osetljive društvene kategorije kao što je to slučaj sa multifunkcionalnim pomagalom Pametne rukavice za slepe, rekao je prilikom obraćanja u ime grada, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Prve pametne rukavice u Srbiji uručene su u Kragujevcu, gradu odakle je mnogo prvina poteklo. To nam je istovremeno i potvrda da se Kragujevac razvija u pravom smeru tehnoloških i IT industrija.

Rukavica je izum naših ljudi i za sada je jedinstveno pomagalo ove vrste u svetu, kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije a najznačajnije je da smo uspeli da obezbedimo donatora da 50 naših članova dobije ovu rukavicu. Prve rukavice uručene su u Kragujevcu a zatim će biti u Beogradu i to je nešto što će biti podsticajno i za druge kompanije da pomognu. Dobrom voljom pojedinaca i kompanija još slepih i slabovidih lakše mogu da funcionišu u svakodnevnim aktivnostima. Ovo je značajan događaj za naše članove ali i za naš grad i našu državu, istakao je Stošić, predsednik nacionalnog udruženja slepih.

Misija akcije naše kompanije pod sloganom Pruži mi ruku je da sa kompanijom Anoris Tehnolodži i Savezom slepih Srbije pomognemo slepim i slabovidim osobama. Kada smo saznali da je pomagalo proizvod srpskih inovatora i da takav ne postoji nigde u svetu, odlučili smo da podržimo i siguran sam da ćemo posle ovih 50 rukavica obezbediti još, kazao je Marko Nikolovski, predstavnik kompanije Mozzart. Ovo je i prilika da i druge kompanije prepoznaju značaj ovakvog načina razmišljanja i empatije, a kroz korišćenje rukavica pokazaće se koliko je akcija uspela, rekao je on.

U Kragujevcu su prve Anora rukavice dobili mlada studentkinja Pravnog fakulteta i učenik Druge kragujevačke gimnazije, kazala je dr Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Oni su kao predstavnici udruženja uputili apel i dopis resornom ministarstvu i RFZZO kako bi rukavica bila na listi pomagala i lako dostupna slepim i slabovidim osobama u čitavoj Srbiji.

Anora je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, proizveden u Srbiji, sa ciljem da slepim i slabovidim osobama pomogne da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. O tome kada i kako je nastala ideja ove inovacije, Nikola Krstić, direktor Anoris Tehnolodži i jedan od kreatora kaže da se rodila još tokom srednje škole i prototip je napravljen kroz startap program. Posle mnogo godina, rada i saradnje sa članovima Saveza slepih i testiranja sa njima, došli smo do danas finalne verzije proizvoda, kaže Krstić i ističe da najbolja motivacija želja da se pomogne onom kome je pomoć potrebna i videti zadovoljnog korisnika. Ovo je uređaj uz koji će slepe i slabovide osobe mnogo lakše obavljati svakodnevne aktivnosti u prepoznavanju novčanica, boja, drugih objekata i korisnici će imati dodatnu samostalnost.

Mogućnosti multifunkcionalne rukavice promovisane su u Kragujevcu 2019. godine. Danas su nakon uručenja predstavljene sve funkcije koje ima ovo pomagalo.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.