Ustupanje zgrade „Ratka Mitrovića“ FILUM-u: Dobra namera ili predizborna kampanja

Društvo Grad

Biće da u Pokretu Srce imaju dar proroštva, jer je pre tačno godinu dana u saopštenju izdatom povodom 20 godina čekanja na zgradu Filološko-umetničkog fakulteta neko prorokovao da će „zgrada FILUM-a očigledno biti deo i sledeće kampanje za lokalne izbore.“ I gle, na 12 dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora – eto dobrih vesti za studente i profesore FILUM-a – grad Kragujevac im ustupa na korišćenje zgradu nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović“ u Kumanovskoj ulici broj 4.

Primopredaja je ozvaničena ugovorom koji su  5. decembra u Svečanom salonu zgrade Grada potpisali Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca i mr Zoran Komadina, dekan ovog fakulteta, pod budnim okom rektora kragujevačkog Univerziteta dr Nenada Filipovića.  E, što je baš rektor nosilac liste SNS-a u Kragujevcu i što je bivši gradonačelnik takođe sa te liste – to je slučajno.

Prilikom svečanog potpisivanja primopredaje javnosti je saopšteno da je ovo privremeno rešenje, odnosno početak rešavanja beskućništva jednog od važnih fakulteta u Kragujevcu, koji značajno doprinosi kragujevačkoj kulturi i koji je tokom prošle godine obeležio 20 godina postojanja. Kada se adaptira zgrada „Ratka Mitrovića“, a sve su nade da će to biti do oktobra 2024.u njemu će se smestiti samo jedan od tri odseka koliko ih ima FILUM, i to onaj najmanji – muzički. Оdsek primenjene umetnosti i filološki deo fakulteta ostaju i dalje podstanari na raznim kragujevačkim lokacijama, jer za njih treba deset puta više kvadrata, nego što ih ima ustupljena zgrada.

Zgrada „Ratka Mitrovića“ što bi rekao naš narod – „zvrjala je prazna“ osam godina. Pre osam godina, u proleće 2015. grad Kragujevac je pazario ovaj objekat tokom stečajnog postupka za 17,9 miliona dinara. Reč je o zgradi od, kako se tvrdi, 539 kvadrata, pa je tada izračunato da je Grad platio samo 300 evra po kvadratu, što je bila dobra kupovina jednog objekta koji se nalazi u samom centru grada, iako je u nju trebalo dodatno ulagati.

„Kragujevačke novine“ su pre dve godine tražile i dobile odgovor od gradske uprave zašto je ta zgrada prazna. Rečeno im je da ona zahteva sanaciju i kada budu stvoreni uslovi da se privede nameni biće dodeljena na korišćenje gradskim ili republičkim institucijama u skladu sa realnim potrebama. To se i dogodilo , a ti su se uslovi stvorili baš sada pred izbore. U međuvremenu se po rečima  Nikole Dašića radilo na adaptaciji tog objekta, „krov i stolarija su  kompletno renovirani“.

Obilaskom zgrade koja je upriličena za novinare posle svečane primopredaje, videlo se međutim, da na ovoj zgradi treba još mnogo radova, pa čak i oko same stolarije koja nije zamenjena na gornjem spratu sa zadnje  strane zgrade, ali novinarima nije data mogućnost da se popenju na taj sprat.  Mi smo se naravno, interesovali sa kojom namerom je Grad pre osam godina pazario ovu zgradu, ali smo od bivšeg gradonačelnika dobili odgovor da nije upućen jer je tada radio u Narodnoj banci, a nije stigao da se raspita kod svog prethodnika i odgovarajućih službi šta je ranije planirano.

U svakom slučaju kada im se rektor Filipović  pre više od godinu dana obratio sa zahtevom za bivšom zgradom oni su to „sa zadovoljstvom“ prihvatili. Po rečima Ljiljane Pršić, načelnice Gradske uprave za imovinu, urbanizam, izgradnju i ozakonjenje, tih „nešto više od godinu dana“ trajala je procedura oko provere upisa i dobijanja dozvola od Ministarstva prosvete, Republičke direkcije za imovinu i Vlade Srbije. Sve se nekako skockalo da te dozvole stignu baš sad pred izbore.

Po rečima g. Dašića ovo je privremeno rešenje:

  • Naravno, ceo problem u suštini nije rešen do kraja ali svakako će biti. Ja imam očekivanja da će da se reši celokupna zgrada, celokupni objekat FILUMa, potrebe su samo neke nijanse da se u projektu zamene po zahtevima EIB-a, koji bi trebalo da bude finansijer čitavog projekta, ali dok se to ne reši da prosto i ti mladi studenti i nastavni kadar na fakultetu ima solidne uslove za rad odlučili smo se na ovaj korak. Od ovog trenutka možemo da razgovaramo o tome kako ćemo taj period, tu međufazu lakše da provedemo.

FILUM je,  naime,  još u junu 2020.  takođe za vreme izborne kampanje, dobio obećanje od ondašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića da će se za FILUM graditi nova zgrada na placu od 1,55 ha koju će grad ustupiti nedaleko od Ekonomskog fakulteta, te da će gradnja početi naredne 2021. godine. Tvrdilo se da će ta zgrada imati blizu 9.000 kvadrata a da će sredstva za njenu gradnjubiti obezbeđena preko Razvojne banke Saveta Evrope. 

U to vreme se govorilo o nekih 5, 7 miliona evra, da li za projekat, da li za radove, a kasnije je ta suma narasla do 95 miliona evra! U međuvremenu je došlo do smene ministra, ali je i novi ministar prosvete Branko Ružić tvrdio da će na ovom mestu 2022. graditi FILUM, jer im je to jedan od 15 prioritetnih projekata. Krajem 2021. godine upravo je Nikola Dašić govorio da je došlo do odlaganja gradnje zbog korekcija koje treba izvršiti u projektu, a koje izgleda, nisu do danas učinjene, jer se opet govori o potrebnim korekcijama.

U januaru 2022 predstavljen je i urbanistički projekat nove zgrade sa detaljnim planovima gde će šta biti. Nakon toga je Ministarstvo za javna ulaganja izvestilo Filološko-umetnički fakulteta da nije u spisku projekata koji su planirani kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope – Investicije u univerzitetsku infrastrukturu već da će se tim sredstvima izgraditi sedam fakulteta iz Beograda. Tvrdilo se da FILUM može da dobije sredstva, ako Razvojna banka odobri „proširenje kredita“.

U decembru 2022. godine, po rečima dekana prof. dr Zorana Komadine i dalje nije bilo „potvrde investiranja, izvođača radova i građevinske dozvole“, samo je postalo gore jer je Muzički odsek morao da napusti Osnovnu školu „Milutin i Draginja Todorović“  kojoj je manjkao prostor zbog proširenja broja đaka, pa su se preselili u Dom sindikata (samoupravljača). Na Pravnom fakultetu imali su teškoće oko grejanja, kad nema struje, jer se greju na klima uređaje, a u školi „Đura Jakšić“ im je problem bio to što doktorandi uče u istim klupama kao i osnovci. Tada je bilo nagoveštaja o drugom objektu koji bi bio privremeno rešenje, ali se nije preciziralo o kojoj je zgradi reč, jer je bilo i drugih pretendenata. Dekan je tvrdio da planirani objekat (sad znamo da je to bila zgrada „Ratka Mitrovića“) traži velika ulaganja u adaptaciju koja bi trebalo da obezbedi Ministarstvo prosvete, uz angažovanje i lokalne zajednice.

Inače, ovim obećanjima prethodila su i druga koja su u svoje vreme takođe bila ispraćena projektima i medijskom pažnjom. Još 2004. godine govorilo se da će FILUM biti izgrađen na prostoru na kome se sada nalazi Javna garaža, ali se to nije dogodilo. 2015. godine bilo je gotovo izvesno da će se zgrada Dom vojske biti ustupljena FILUM-u, ali su se tome usprotivili u Ministarstvu odbrane, a i Ministarstvo prosvete nije htelo da da novac za adaptaciju. Govorilo se i o objektu u „Kneževom arsenalu“, ali ni ta ideja nije prošla.

Pitali smo gradonačelnika u ostavci odakle crpi optimizam da će zgrada FILUM-a početi da se gradi u narednoj ili nekoj od narednih godina kada se do sada nijedno obećanje nije ispunilo?

  • Jeste, tačno. I tu su nam se na putu isprečili upravo neke sugestije iz EIB-a, ne bih da ulazim zašto su te sugestije došle, mislim da to sve ima neki svoj razlog ali realne šanse da se napravi objekat i do kraja izvede finansiranje na nivou Republike i dalje ima i imam velika obećanja da će to da bude sprovedeno. Mi možemo iz dana u dan da postavljamo pitanja a kako, a kada, a zzašto, zašto  nije još, a zašto nije pre 20 godina, ili u poslednjih 30 godina, imate ljude koji rade, a imate i ljude koji pitaju a zašto sada, zašto ovo, a zašto ono. Zato što se poslednjih sedam, osam godina mnogo gradi i Palata pravde i Data centar, i Trg i stanovi za bezbednjake i to potpuno van kampanje. U ovom trenutku je došlo na red, kaže Dašić.

Ističući da  se trenutno Odsek za muziku nalazi u Osnovnim školama „Đura Jakšić“ i „Milutin i Draginja Todorović“, na Ekonomskom fakultetu i  u Domu samoupravljača dekan Filološko-umetničkog fakulteta prof. dr Zoran Komadina kaže da „samo objedinjavanje će da znači samo po sebi, jer donosi promenu uslova rada.“

  • Slatko je biti okružen decom, sa prvačićima ali to nije atmosfera za rad i nije akademska atmosfera. Mi imamo i akademske doktorske studije i to jednostavno nije atmosfera za to i treba da se desi velika promena. I da se kolege sreću. Imamo situaciju da kolege rade na istom odseku a da se uopšte ne sreću, ne razmenjuju mišljenje, pa ni studenti… Ovo je početak. Ovo je ono što je trebalo da postoji i da se objedini. To jeste jedan deo FILUM-a , konkretno odsek koji radi u najgorim uslovima. I odsek primenjenih umetnosti radi na pet lokacija, Filološki isto. Broj lokacija na kojima FILUM radi je apsurdno veliki,  ideja je da se dobar deo lokacija koje upotrebljavamo skine sa liste.  Ovo nije rešenje, ali ovo nama jeste značajno zato što je prvi konkretan korak.

Kada je reč o tome ko će snositi troškove oko adaptacije i sanacije zgrade „Ratka Mitrovića“ dekan FILUM-a kaže da je ideja da se kod Ministarstva prosvete konkuriše za sredstva za adaptacije i sanacije. Potrebno je i elementarno opremanje zgrade, za koje FILUM takođe nema sredstva, pa će morati da se obrati i drugim ulagačima. Dekan ne veruje ni da će ovim useljavanjem u zgradu „Ratka Mitrovića“ biti nekakve finansijske uštede, jer će i ovde plaćati održavanje, ali smatra da će druge stvari biti bolje. Kada je reč o Ministarstvu prosvete ono je, inače, 2015. godine odbilo da da sredstva za adaptaciju Doma vojske u korist FILUM-a, ali rektor Univerziteta u Kragujevcu kaže da će sada ta sredstva dobiti u nekom iznosu od 10 do 20 miliona dinara i da je to već dogovoreno sa aktuelnom ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

  • Bukvalno smo u zadnjem trenutku obezbedili da se sve to desi sada. Samo da pomenem da ova priča ne traje od juče. Mi već godinu dana radimo na ovome i želeli smo da FILUM na taj način, odnosno odsek za muziku bude zbrinut, a za novu zgradu ćemo raditi intenzivno. Naravno da neke stvari ne možemo da kontrolišimo i da zavise od više faktora. Ta nova zgrada se planira iz kredita Evropske investicione banke i tu postoje neki uslovi i neki preduslovi, zato ima jako puno koraka. Na pitanje zašto se u ovo rešenje ide baš sada, pri kraju godine, zato što sredstva Ministarstva prosvete koja nisu rasporođena za finansiranje investicija mogu na kraju godine da se dodele i tako je to urađeno,  kaže rektor prof. dr Nenad Filipović.

Sada treba čekati da prođu izbori, i kako će dalje teći ovaj proces. Posle 17. decembra treba čekati i oktobar pa da se vidi šta je od obećanog realizovano.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

1 thoughts on “Ustupanje zgrade „Ratka Mitrovića“ FILUM-u: Dobra namera ili predizborna kampanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.