ZAPOSLENI: SOLIDARNA POMOĆ U OPŠTINI KNIĆ GEST SOLIDARNOSTI A NE ZLOUPOTREBA

Politika
Povodom protesta opozicionih odbornika u Kniću zbog rešenja o dodeli solidarne pomoći opštinskoj administraciji, stiglo je i reagovanje iz knićanske opštine, koje u celini prenosimo:
  • Zaposleni u Opštinskoj upravi i funkcioneri opštine Knić primili su solidarnu pomoć krajem prošle godine i deo novca podelili sa kolegama koji nisu u stalnom radnom odnosu i po zakonu nisu mogli da ostvare to pravo. To je gest solidarnosti nezabeležen u opštini Knić, a ne, kako maliciozno optužuje odbornik Nikola Čamparević, zloupotreba funkcionerskog položaja. Zaposleni u opštini Knić solidarnu pomoć nisu primili više od decenije, sada je isplaćena prema raspoloživim sredstvima u budžetu, skromno po 15.000 dinara i podeljena je solidarno SVIMA, za 54 zaposlenih i desetoro “ugovoraca“.
  • Pravni osnov imalo je 54 lica, od toga su 46 zaposleni u Opštinskoj upravi, a osmoro su funkcioneri. Solidarna pomoć, kao ni druga prava iz radnog odnosa ne može da se isplaćuje selektivno, već svim licima kojima po zakonu pripada. Da je funkcionerima uskraćeno pravo na soldarnu pomoć bili bi diskriminisani u odnosu na ostale zaposlene. I ne samo to, takvo postupanje predstavljalo bi direktnu povredu zakona. Zakon je tu jasan i za razliku od odbornika Nikole Čamparevića, nikoga ne favorizuje niti diskriminiše.
  • Izabrana i postavljena lica koja su na stalnom radu imaju sva prava i obaveze kao i svi zaposleni. Kao što imaju pravo na mesečnu zaradu, naknade za prevoz, jubilarne nagrade, otpremnine prilikom prestanka radnog odnosa, izabrana i postavljena lica, to jest funkcioneri, kao i ostali zaposleni ostvaruju pravo na solidarnu pomoć. To je regulisano odredbom Zakona o zaposlenim licima u jedinicama lokalne samouprave, odredbom Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i odredbama opštinske Odluke o pravima po osnovu rada i obavljanja funkcija izabranih i postavljenih lica u organima opštine Knić.
  • Posebno je licemerno što isplatu solidarne pomoći osuđuju isti oni „KNIĆANSKI OPOZICIONI POLITIČARI“ koji su tobože objavili „BOJKOT“ ali sve vreme „UČESTVUJU“ na početku skupstinskih zasedanja i u svim radnim telima, gde za to i dalje uzimaju značajne novčane nadoknade!
    TOLIKO O ISTINI, ISKRENOJ NAMERI, BOJKOTU I PRINCIPIJELNOSTI!!!
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.