Dušan Nikezić: Radnici u Srbiji rade najviše sati za najnižu platu u Evropi

Izbori 2022

Dušan Nikezic, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde ocenio je da „radnici z Srbiji rade najviše sati za najnižu platu u Evropi“:

  • Evrostat je potvrdio da se radnici u Srbiji tretiraju kao robovi! U analizi 31 evropske zemlje utvrdeno je da su radnici u Srbiji u trecem kvartalu 2021. na poslu proveli najviše vremena, cak 43,5 sata nedeljno, što je 6,4 sata više od proseka EU, 3,9 sati više nego u Hrvatskoj i Sloveniji, 8,7 sati više nego u Nemackoj i cak 13,3 sata više nego u Holandiji.  
  • Iako rade više od 8 sati dnevno, radnici u Srbiji imaju ubedljivo najnize plate od sve 31 analizirane zemlje, pa je u oktobru prosecna plata u Srbiji bila 21% niza nego u Ruminiji, 41% niza nego u Hrvatskoj i 54% niza nego u Sloveniji.     Naslušali smo se neistina o najvecem ekonomskom rastu i blagostanju, dok ova vlast brutalno sprovodi ideologiju siromaštva, pa su radnici u Srbiji prinudeni da rade sve više sati za sve manje plate, i to cesto upravo u stranim firmama koje ova vlast otvara i subvencioniše sa skoro 200 miliona evra godišnje.     Zato garantujemo da cemo odmah nakon pobede na izborima u aprilu doneti novi Zakon o radu, koji ce zaštititi osnovna prava radnika, ograniciti prekovremeni, smenski i rad preko agencija, povecati zarade i omoguciti bolji zivot za preko 2,2 miliona zaposlenih u Srbiji. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.