Nagrade profesoru Gimanzije Mariju Badjuku i njegovoj učenici Petri Kostić

Društvo Grad Kultura

Naš sugrađanin Mario Badjuk, profesor srpskog jezika i književnostiu Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, početkom 2021. godine dobio je dve nagrade čime je potvrdio uspehe koje postiže godinama u svom profesorskom radu.

Ove godine navršilo se 30 godina Takmičenja lingvističkih sekcija. Prvo proglašenje bilo je 1991. godine za rad u prethodnoj školskoj godini. Na 61. Republičkom zimskom seminaru (februar 2020. godine) dodeljene su nagrade za 30. Republičko takmičenje. Ove godine želja je bila da se analizira rad u prethodnih 30 godina i da na 62. Republičkom zimskom seminaru budu nagrađeni najbolji nastavnici koji su ulagali velike napore i zalagali se u pripremanju učenika za ovo takmičenje.

Od Društva za srpski jezik i književnost Srbije, povodom 30 godina Lingvističkog rada, uvršten je u 18 najboljih profesora lingvistike u Srbiji, a među nagrađenim profesorima je i koleginica Mirjana Arnaut, uz koju i kolegu Njegoša Grebovića vodi uspešno Lingvističku sekciju Prve kragujevačke gimnazije. Nagrada će profesoru Badjuku biti uručena (onlajn, ove godine zbog kovida) na Seminaru profesora književnosti u februaru ove godine.

Takođe, njegova učenica Petra Kostić nagrađena je za pismeni zadatak na Takmičenju učenika srednjih škola iz književnosti (za najuspešnije književne zadatke) 2020/21. godine na temu „Ništa na svetu nije teže od iskrenosti i nema ništa lakše od laskanja”, po citatu iz dela F. M. Dostojevskog.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, baveći se unapređivanjem književne i jezičke kulture, sprovodi takmičenje iz književnosti u izradi najboljeg školskog pismenog zadatka. Uvodeći ovo takmičenje u škole, Društvo je smatralo da u tematiku takmičenja, pored književnih tema, treba uvesti i one kojima se obeležavaju godišnjice i jubileji značajnih pisaca i kulturnih događaja koji će svojom aktuelnošću podsticati razvijanje i bogaćenje izražajnih mogućnosti učenika. 

Cilj takmičenja je usavršavanje pismenosti i podsticaj na svestranije i dublje proučavanje književne umetnosti.

PROFESOR BADJUK (drugi s leva) U SVEČANOJ SALI PRVE GIMNAZIJE TOKOM JEDNOG OD ČITANJA RADOVA SVOJIH UČENIKA

Takmičenje iz književnosti ulazi u grupu onih takmičenja koja fakulteti vrednuju na klasifikacionim ispitima.

Teme se utvrđuju u saradnji sa Katedrom za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu, zadaci se pišu na redovnim časovima, a najbolje zadatke iz škola pregleda Republička komisija u čijem su sastavu profesori Filološkog fakulteta i saradnici Društva.

Prema Propozicijama, ovo takmičenje nije obavezno za sve škole, niti za sve razrede, ni za sva odeljenja u školi, pa ni za sve učenike u jednom odeljenju. Zadaci se rade kao svaki drugi školski pismeni zadatak isključivo na utvrđene teme, u sveskama za pismene zadatke koje profesor pregleda, ispravlja, ocenjuje, obrazlaže ocenu i potpisuje punim imenom i prezimenom. Ponuđene teme nisu vezane za pojedini razred, već nastavnici odlučuju koju temu će dati u kom razredu. Stručni aktivi biraju dva rada iz škole i šalju ih Republičkoj komisiji do 15. decembra tekuće godine.

Ove godine takmičenje je posvećeno obeležavanju dva jubileja: 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog i 100 godina od rođenja Dobrice Ćosića, a učenici su imali prilike da odaberu i jednu od dve šire postavljene teme, posvećene narodnoj književnosti ili lirskoj pesmi, odabranoj po sopstvenom nahođenju.

Takmičenje je obuhvatalo izradu drugog školskog pismenog zadatka na jednu od sledećih tema:

– Narodna književnost kao večita inspiracija literarnih stvaralaca

Rečeno i nerečeno u jednoj lirskoj pesmi

– „Ništa na svetu nije teže od iskrenosti i nema ništa lakše od laskanja” (Dostojevski)

– Koreni Dobrice Ćosića

Učenica Prve Kragujevačke gimnazije Petra Kostić, čiji je mentor profesor Mario Badjuk, osvojila je prvo mesto u Srbiji za najbolji drugi pismeni zadatak iz književnosti. Ova dva uspeha na trenutak su zanemarila standardne vesti o koroni i donele priznanje učeniku, nastavnicima, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, kao i gradu.

Inače, po rečima profesora Badjuka njegova učenica Petra Kostić đak je treće godine i to 3 si (specijalnog informatičkog) 1 odeljenja čime je ovaj uspeh mlade Kragujevčanke u konkurenciji brojnih vršnjaka iz specijalizovanih filoloških gimnazija širom Srbije još značajniji. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.