Obeleženo 20 godina rada lokalnog zaštitnika građana

Grad

Svečanom akademijom u Knjaževsko – srpskom teatru obeleženo je 20 godina od ustanovljenja Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca. U ovom periodu kragujevačka kancelarija je primila i rešila oko 20 hiljada pritužbi građanki i građana i ostvarila saradnju sa mnogobrojnim udruženjima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava. Kragujevačka kancelarija je bila model prema kojem su osnovane i ostale kancelarije lokalnih ombudsmana u Srbiji.

Kragujevac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je 2003. godine uvela institut gradskog građanskog branioca – ombudsmana.
Povodom jubileja, u Kragujevac je doputovao ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek, državna sekretarka u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu , ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ i lokalni ombudsmani iz gotovo svih gradova u Srbiji.

Ombudsmanka grada Kragujevca Jelena Milivojević je, obraćajući se pristunim gostima, istakla da je rad kancelarije u Kragujevcu postigao napredak dovoljan da se aktivnosti prošire i unaprede.

  • Jubilej prve kancelarije ombudsmana u Srbiji je prilika da se podsetimo značaja institucije ombudsmana u zaštiti prava građana, da se zahvalimo svima koji su doprineli radu naše instistucije i najavimo unapređenje našeg rada u kontekstu njenog regionalnog delovanja, a najpre u pojednostavljenju i bržem rešavanju problema naših građana“, naglasila je ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević.

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ je pozdravio inicijativu ombudsmana grada Kragujevca koja je za rezultat imala poptisivanje sporazuma o saradnji između Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca i institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov je, obraćajući se prisutnim gostima, naglasio važnost ombudsmana kao nezavisnog organa koji prati, nadzire i štiti od povrede prava učinjenih od javnih službi u lokalnoj samoupravi.

  • Duboko verujem u neophodnost postojanja kancelarije zaštitnika građana na svim nivoima, jer sam uveren u potrebu izgradnje čvršćeg korpusa branitelja ljudskih i manjinskih prava, čime doprinosimo jačanju institucija, vladavini prava i sveukupnom uzdizanju institucija“, naglasio je ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

U ime Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Kragujevac je ovim povodom doputovala državna sekretarka minstarstva Maja Mačužić Puzić, koja je u obraćanju pristunim gostima naglasila da je pre oko godinu dana donet novi Zakon o zaštitniku građana koji dosta toga unapređuje u radu ove institucije i svakako će doprineti da lokalni ombudsmani budu dostupniji građanima.
Obeležavanje jubileja – 2o godina od osnivanja Kancelarije ombudsmana u Kragujevcu je nastavljen 26. septrembra stručnim skupom:

  • Razvoj i unapređenje institucije ombudsmana u funkciji zaštite ljudskih prava“ na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u organizaciji Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca i Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Tagovi:

1 thought on “Obeleženo 20 godina rada lokalnog zaštitnika građana

  1. Da li neko zna nekoga svog drugara, prijatelja ili poznanika u gradu Kragujevcu da mu je gradski zastitnik pomogao i resio problem?
    20.000 resenja nije mali broj pa zato i pitam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.