„Vukićevići iz Svetlića“ u Narodnom muzeju Šumadije

Kultura

Narodni muzej Šumadije u saradnji sa Istorijskim arhivom Šumadije orgnizuje promociju publikacije „VUKIĆEVIĆI IZ SVETLIĆA – iz porodične arhive“, koja će se održati 20. novembra u 18 časova, u zgradi Stare skupštine. Autori su Katarina Đurić, kustos pedagog Narodnog muzeja Šumadije i Predrag Ilić, arhivski savetnik istorijskog arhiva Šumadije.

Rod Vukićevića je poreklom od plemena Vasojevića. Publikovanje arhivske građe, neobjavljenih dokumenata 19. i 20. veka, iz privatne je arhive naslednika.

Grana Vukićevića u Svetliću odigrala je vrlo značajnu ulogu u najvećim narodnim pregnućima. Pomenuta grana, je vrlo stara, ima svoj rodoslov i jedna od retkih porodica koja je u sva tri veka svoga obitavanja na ovim prostorima, u svakoj generaciji davala istaknute pojedince. Kada je trebalo se ratuje davala je vojvode, knezove, oficire i ratnike- poznate, odlikovane i priznate, u miru naučnike, univerzitetske profesore i stručnjake različitih profila, darodavce i zadužbinare, diplomate i pisce, a danas ugledne građane i stručnjake. Neki od njih su Atanasije Vukićević – potpukovnik, poslanik, načelnik, Petar Vukićević – matematičar, Milan Vukićević – sudija, narodni poslanik, zadužbinar, MilenkoVukićević – istoričar, Zarija Vukićević – diplomata, književnik, prevodilac, i mnogi drugi.

Publikovanjem građe, otrgnuće se od zaborava slavna prošlost porodice Vukićević, a naučnoj i stručnoj javnosti daće se na uvid porodična arhivska dokumenta i fotografije koja će upotpuniti naše znanje o njima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.