UV ZRAČENJE I KORONAVIRUS

Doba korone Društvo

U naučnim krugovima odavno se istražuje povezanost gripa i mnogih drugih oboljenja sa aktivnošću Sunca.

  • Poznata je činjenica da UV zračenje i povremeni kratkotrajni impulsi X zraka iz spektra Sunčevog zračenja, u povećanim vrednostma, predstavljaju faktor rizika po zdravlje ljudi, ali i mikroorganizama (virusa), te ova zračenja na neki način “dezinfikuju” atmosferu što predstavlja njihov pozitivan uticaj. NJihova potencijalna energija zavisi od aktivnosti Sunca koje ima ciklični karakter (prosečna distanca između dva minimuma/maksimuma Sunčeve aktivnosti kreće se oko 11 godina). Pandemija vezana za koronavirus razvila se u periodu najmanje vulkanske aktivnosti Sunca (koji egzistira već oko dve godine), kao što je i pandemija gripa H1N1 nastala 2009. godine, takođe u periodu minimuma Sunčevih aktivnosti, pri čemu je svakako prisutan i uticaj drugih uslova pa se ne sme donositi jednozačan zaključak. Uticaj UV zračenja ogleda se i kroz uticaj na stvaranje D vitamina, piše dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
  • Sa druge strane, samo deo raspoloživog UV zračenja dospeva do tla, a što zavisi od astronomskih (upadnog ugla Sunca, tj. godišnjeg doba) i meteoroloških (oblačnosti) uslova. Od potencijalno raspoloživog, više UV zraka prodire do tla pri vedrom (sunčnom) vremenu, i to više u letnjem nego u zimskom periodu. Aktivnost Sunca sada je u blagom uzlaznom trendu, maksimum se očekuje oko 2025. godine, ali nas zato neposredno očekuje period sa dosta sunčanih dana i dužim trajanjem potencijalno raspoloživog UV zračenja, koje će (a ne temperatura) za posledicu imati uticaj na srazmerno smanjenje broja virusa. UV indeks je samo pokazatelj prodornosti postojećeg UV zračenja do tla; kada je sunčano vreme, indeks je veliki, kada je oblačno, indeks je mali. U narednim danima, osim utorka, prognozira se UV indeks u intervalu 5 – 7, pa je sa meteorološkog aspekta, prognoza vremena relativno povoljna za dalji pad intenziteta pandemije u Srbiji, uz poštovanje preporuka nadležnih.

Prognoza za 15. 04. 2020.
Ujutro hladno, u većem delu vedro, ponegde slab mraz, na jugoistoku Srbije oblačno. U toku dana pretežno sunčano. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 2 °S, a najviša od 9 do 14 °S.

Prognoza za 16. 04. 2020.
Jutro hladno, ponegde po kotlinama brdsko-planinskog dela slab mraz. U toku dana pretežno sunčano i toplije. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od -1 do 5 °S, a najviša od 15 do 20 °S.

Prognoza za 17. 04. 2020.
Pretežno sunčano. Vetar slab, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 2 do
8 °S, a najviša dnevna od 20 do 24 °S.

Prognoza za 18. 04. 2020.
Pretežno sunčano. Vetar slab, promenljivog smera. Najniža temperatura od 4 do 10 °S, a najviša od 22 do 25 °S.

Prognoza za 19. 04. 2020.
Toplo, uz postepeno naoblačenje. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 6 do 13 °S, a najviša dnevna od 18 do 24 °S. Uveče i u toku noći ponegde kiša.

Prognoza za 20. 04. 2020.
Pretežno oblačno, mestimično kiša, posle podne ponegde i pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 8 do 13 °S, a najviša dnevna od 15 do 20 °S.

Prognoza za 21. 04. 2020.
Oblačno i malo svežije, mestimično kiša, posle podne ponegde i pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 8 do 13 °S, a najviša od 14 do 18 °S.

Prognoza za 22. 04. 2020.
Promenljivo oblačno, ponegde kratkotrajna kiša, ili pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni. Najniža temperatura od 5 do 10 °S, a najviša od 15 do 18 °S.

Izgledi vremena u periodu 23 – 30. april 2020. godine

Do 27. aprila promenljivo, u pojedinim danima kiša, pljuskovi i grmljavina. Zatim pretežno sunčano i toplije, sa malom verovatnoćom za poslepodnevne pljuskove i grmljavinu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.