Najavljen bogat pozorišni repertoar za narednu sezonu sa šest premijera

Kultura
  • Tokom protekle pozorišne sezone,Knjaževsko srpski teatar zabeležio je značajne rezultate u domenu posećenosti. Programe na velikoj sceni pogledalo je više od 28 hiljada ljudi, , što je prema statističkim podacima više posetilaca nego u 2021. i 2019. godini zajedno, dok je novčani prihod kragujevačkog pozorišta, već u prvoj polovini ove godine, nadmašio prosečnu godišnju zaradu Teatra, rečeno je na konferenciji za novinare ove ustanove na kojoj je bilo reči o planovima za novu pozorišnu sezonu ali i o ostvarenim rezultatima u prethodnoj sezoni.

Prema rečima direktora Knjaževsko srpskog teatra, Mladena Kneževića, glumački sastav podmlađen je sa petoro glumaca mlađih od 30 godina, dok su u razmaku od nekoliko meseci uspešno realiziovana dva velika pozorišna festivala Međunarodni pozorišni festival „Joakimfest“ i Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji je vraćen u Kragujevac nakon 17 godina.

Za sezonu 2023/24. planiran je program sa šest premijera, koji će obeležiti predstave u režiji najznačajnijih pozorišnih reditelja kao što su Egon Savin, Gorčin Stojanović i Aleksandar Lukač. Takođe, planirane su i tri koprodukcije i to sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, sa Festivalom „Ćirilica“ iz Budve i sa Kraljevačkim pozorištem. Sa gradskim pozorištem iz Bjalsko Bjala (Poljska) otpočeće saradnja na pripremi prvog mjuzikla u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra „Grk Zorba“.

  • Mi smo već otpočeli saradnju sa rediteljem Gorčinom Stojanovićem na predstavi „Bure baruta“ po tekstu Dejana Dukovskog čiju premijeru očekujemo početkom novembra. I to je upravo deo te strategije koju sam najavio. Ako imate velike reditelje, onda imate i dobru predstavu, imate i publiku, kazao je direktor Knežević koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Kragujevcu na velikoj podršci.

Kragujevčani su bili u prilici da u svom gradu, tokom protekle pozorišne sezone, pogledaju neke od najboljih srpskih predstava kao što su „Klaustrofobična komedija“ i „Knjiga o Milutinu“ Zvezdara teatra, predstavu „Pristanak“ Ateljea 212, kao i „Balkanskog špijuna“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

U narednoj sezoni biće intezivirana saradnja sa kragujevačkim osnovnim i srednjim školama.

Takođe, biće znatno uvećan broj titlovanih predstava na engleskom jeziku, kao i simultano prevedenih za osobe sa oštećenim sluhom.

Do kraja kalendarske godine planirana su gostovanja na šest pozorišnih festivala u zemlji i regionu.

U završnoj fazi je i novi dizajn interenet stranice Teatra, kao i kupovina karata onlajn. Parcijalno se završavaju i radovi na rekonstrukciji dela pozorišta i Velike scene.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.