Princ Filip posetio Cetinjski manastir i sastao se sa Mitropolitom Joanikijem: „Svestan sam značaja i istorijskih veza moje porodice i Cetinja“

Društvo

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ – naslednik Filip Karađorđević od Srbije i Jugoslavije boravi u privatnoj poseti Crnoj Gori. On je tom prilikom posetio Cetinjski manastir, jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve, koji je posvećen rođenju Presvete Bogorodice. 

Princa Filipa dočekao je Mitropolit crnogorsko – primorski g. Joanikije, nakon čega je prisustvovao večernjoj službi s molebanom. Posle molebana, upriličen je sastanak Princa – Naslednika i mitropolita Joanikija, koji je izrazio zadovoljstvo zbog posete Njegovog Kraljevskog Visočanstva. 

Princ Filip kazao je da mu čini posebnu čast što ima priliku da se sastane s mitropolitom Joanikijem i da bude na Cetinju, Prijestonici Crne Gore, koja ima veliki istorijski značaj, a čiji je jedan od simbola, upravo Cetinjski manastir. 

„Svestan sam značaja i istorijskih veza moje porodice i Cetinja. Iz tog razloga mi svaki dolazak na Cetinje mnogo znači i budi posebne emocije“, kazao je princ – naslednik. 

On je istakao i da je veliki blagoslov što je imao priliku da prisustvuje bogosluženju u Cetinjskom manastiru, pored ćivota Svetog Petra Cetinsjkog. 

„I za Cetinjski manastir vežu me posebne uspomene. Jednu od tri znamenite hrišćanske svetinje, ruku Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva u ovom manastiru, doneo je moj deda kralj Petar II“, kazao je Princ Filip.  

Nakon posete Cetinjskom manastiru i susreta s mitropolitom Joanikijem, Princ Filip je obišao i Dvorsku crkvu na Ćipuru, u kojoj su pohranjeni zemni ostaci crnogorskog vladara i osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića, kao i posmrtni ostaci kralja Nikole I Petrovića i njegove supruge kraljice Milene.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.